Skip to Content

Rårörda lingon

Rårörda lingon

Rårörda lingon är otroligt enkelt att göra och när du följt detta recept så kommer du nog undra varför du någonsin har köpt färdiga på burk förut. Allt du behöver är lingon och socker.

Kombinationen av det söta och syrliga är väldigt god. Rårörda lingon passar perfekt till köttbullar, fläskfärsbiffar, äggakaka, ugnspannkaka eller annan svensk husmanskost.

Lingon är dessutom väldigt nyttiga och innehåller mängder av antioxidanter och vitaminer som vitmain, A, B, C och E. Av alla bär som växer i vårt avlånga land är kanske lingon det bär som är mest typiskt svenskt. 

Bären mognar i augusti-september och det är oftast vilda lingon som plockas och säljs. Frysta lingon finns ofta tillgängliga i mataffärer året runt.

Förberedelse

Gör i ordning lingonen i god tid. Använder du frysta lingon tar det minst 1-2 timmar innan de tinat ordentligt och sockret smält. Förbered gärna kvällen innan så har du rårörda lingon som är perfekta dagen efter. 

Till skillnad från lingonsylt så behöver du inte koka lingonen. Det enda du behöver göra när du blandat lingon och socker är att röra om med jämna mellanrum tills lingonen tinas och sockret har smält. 

Hållbarhet 

  • Lingon innehåller bensoesyra som hjälper till att konservera bären.
  • Även sockret gör att dina rårörda lingon håller sig länge i kylen.
  • Förvara gärna i en glasburk med lock. 
rårörda lingon

Rårörda lingon

Antal: 3 dl
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Total tid: 1 timme 35 minuter

Rårörda lingon är en klassiker till svenska maträtter och det passar till det mesta. Många köper färdiga på burk, men det är väldigt enkelt att göra på egen hand hemma.

Detta recept ger cirka 3 dl

Ingredienser

  • 1 paket frysta lingon (250 gram)
  • 0,75 dl socker

Gör så här

  1. Ta fram en skål/bunke och lägg i 250 gram frysta lingon.
  2. Häll i 0,75 dl socker och rör runt så att sockret blandas runt ordentligt.
  3. Rör om då och då tills sockret har lösts upp och lingonen har tinat.

Anteckningar

Använder du färska lingon kan du ta 3 dl. Jag föredrar dock att använda frysta då det blandas lite bättre och att frysta lingon nästan alltid finns att köpa på mataffären.


Har du testat att göra egna rårörda lingon efter detta recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Georg

Friday 12th of May 2023

555+++++

Skip to Recipe