Skip to Content

Baba Ganoush

Baba Ganoush

Baba Ganoush (även Baba ghanouj) är en aubergineröra från Libanon som görs med aubergine, tahini, vitlök och citronjuice.

Det är en krämig röra som passar perfekt som tillbehör till grillat kött eller grönsaker samt pitabröd.

Baba ganoush kännetecknas av en rökig smak och serveras också som en typisk mezerätt i Mellanöstern. 

Tips för att lyckas med sin Baba Ganoush (Aubergineröra)

Två steg är särskilt viktiga när man gör egen baba ganoush. Det första är att auberginerna ska grillas ordentligt. Därav ska de in i ugnen på 250 grader med grillfunktion och vara inne tills de blivit mjuka och skalet fått en mörkare färg.

Nästa steg som ger den där extra smaken är att de ska ”svettas” i en kastrull med lock i cirka 15-20 minuter efter att de varit inne i ugnen. Dessa två steg är nyckeln till att lyckas med smaken på sin libanesiska aubergineröra.

Ett annat viktigt steg är att man klämmer ur vattnet från auberginerna, eftersom att Baba ganoush inte ska vara för rinnig i konsistensen.

Baba ganoush recept

Baba Ganoush (Aubergineröra)

Antal: 1 tallrik
Förberedelse: 50 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 55 minuter

Baba Ganoush är en krämig och smakrik aubergineröra som passar perfekt som dipp till bröd, kött eller grönsaker.

Detta recept ger cirka 1 tallrik som räcker till 4-6 portioner.

Ingredienser

 • 4 Aubergine (mellanstora)
 • 4 msk tahini
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2-3 msk citronjuice
 • 1 krm salt

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 250 grader
 2. Klä en plåt eller ugnssäker form med aluminiumfolie.
 3. Skär en skåra på varje sida av auberginerna och lägg på plåten/i formen.
 4. Sätt in i ugnen och låt dem grillas i cirka 30 minuter tills skalet på auberginen får en mörk färg och nästan ser brända ut. Håll koll efter cirka 20-25 minuter, så att de inte blir brända. Tiden varierar beroende på hur stark ugn man har.
 5. Ta ut auberginerna från ugnen och låt dem "svettas" i en kastrull med lock. Detta steg är viktigt för att de ska få en rökigare och godare smak. Låt dem ligga i cirka 15-20 minuter.
 6. Dra av skalet på auberginerna och kläm ut vatten från dem.
 7. Lägg i auberginerna i mixern och blanda i övriga ingredienser. Mixa runt tills det blandats ordentligt.
 8. Smaka av och lägg till mer salt eller citronjuice vid behov.
 9. Häll över röran i en skål och ställ in i kylen en liten stund.
 10. Lägg upp på tallrik innan servering och gör en skåra längs kanten med en sked. Ringla över olivolja (extra virgin) och servera!

Anteckningar

Glöm inte att klämma ut vattnet efter att de legat och svettats i en kastrull. Annars kommer du att få en vattnigare konsistens på din baba ganoush.

Serveringsförslag

 • Meze
 • Tillbehör till grillat kött eller grönsaker
 • Dipp till bröd eller grönsaksstavar

Andra varianter

Förutom en klassisk Baba ghanouj (arabiska: ابا غنوج) från Libanon finns det även andra varianter, exempelvis salat ḥatzilim, som är ifrån Israel och görs med grillade aubergine blandat med majonnäs, salt, citron och stekt hackad lök.

Andra varianter av Baba Ganoush finns över hela Mellanöstern och oftast gör man på samma vis, men lägger till olika kryddor, exempelvis koriander, kummin, persilja eller chili.

Kashke Bademjan är en annan liknande aubergineröra som innehåller annan kryddning samt yoghurt (kashk). Denna görs främst i Iran.

Historia och ursprung

Baba Ganoush har sitt ursprung i Levanten, som inkluderar dagens Libanon, Syrien, Jordanien, Israel, Palestina, Irak och Cypern. Vidare kan även Egypten, Irak, Libyen och Turkiet inkluderas i Levanten.

De flesta tillskriver Libanon som ursprungsland, men det är inte helt säkert då det inte finns nerskrivet. Namnet kommer ifrån arabiska där ”baba” betyder pappa och ”gannuj” kan översättas som kokett eller bortskämd.

Traditionellt gör man denna aubergineröra genom att rosta auberginen över öppen eld innan man skalar den. Det är också aubergine som är huvudingrediensen i baba ganoush till skillnad från hummus med kikärtor som huvudingrediens.


Har du testat detta Baba Ganoush recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe