Skip to Content

Coleslaw

Coleslaw

Coleslaw är en slags kålsallad som görs på finstrimlad vitkål som sedan blandas med majonnäs, morötter, vinäger och salt.

Många recept inkluderar även någon form av sötning med socker eller honung för att balansera upp syran. I USA är det vanligt att blanda i rödkål, som ger en härlig färgkombination tillsammans med vitkål och morötter.

Vanligtvis serveras coleslaw till hamburgare eller andra grillrätter. I vissa delar av USA förekommer coleslaw även som smörgåspålägg.

Tips för att lyckas med hemgjord coleslaw

  • Gör i ordning din coleslaw samma dag som den ska ätas
  • Låt gärna stå i 20-30 minuter så att smakerna går ihop mer
  • Gör egen majonnäs

Redskap som jag använt

Råvaror som jag använt

Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för att laga detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.

  • Vitkål från Tångagård (eko)
  • Morötter från Strövelstorp (eko)
  • Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
  • Honung från Honungskafferiet i Viken
  • Vitvinsvinäger från Zeta (eko)
  • Äppelcidervinäger från Kung Markatta
  • Dijonsenap från Kung Markatta

Ursprung & historia

Coleslaw kommer ursprungligen från Nederländerna, även om många idag associerar detta klassiska tillbehör med USA. Namnet kommer ifrån det holländska ordet koosla, som i sin tur är en förkortning på koolsalade, vilket betyder kålsallad.

Det var holländare som tog med sig rätten till USA och den tidigaste omnämningen av denna kålsallad går tillbaka till 1700-talet. Rätten i sig har dock ett ännu äldre ursprung då romarna gjorde en liknande rätt med kål, vinäger, ägg och kryddor.

Coleslaw

Coleslaw - klassiskt recept

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Total tid: 30 minuter

Coleslaw är ett klassiskt tillbehör till hamburgare, som även passar till annat, exempelvis en grillad köttbit.

Detta recept ger cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 gram strimlad vitkål
  • 100 gram rivna morötter
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk honung
  • 1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
  • 1 tsk finmalet havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Strimla vitkålen tunt med kniv eller mandolin (300 gram)
  2. Skala och riv morötter (100 gram).
  3. Lägg kålen och morötterna i en skål och blanda i salt, vitvinsvinäger, majonnäs, äppelcidervinäger, nymald svartpeppar och honung. Mixa runt så att allting blandas väl. Låt sedan stå i 20-30 minuter i kylen.
  4. Rör runt och smaka av. Tillsätt eventuellt 1 tsk dijonsenap för extra smak.

Anteckningar

Tänk på att röra runt innan servering. Ju längre din coleslaw står och drar efter att den är färdig, desto mer vätska kommer ut från kålen och morötterna. När du rör runt så blandas allt igen och du får istället en krämig coleslaw.


Har du provat detta klassiska recept på coleslaw? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och berätta vad du tyckte!

Skip to Recipe