Skip to Content

Hummus

Hummus

Hummus är en krämig dipp/röra från Mellanöstern som görs med kikärtor, tahini (sesampasta), vitlök och citronjuice. På arabiska heter denna kikärtsröra hummus bi tahīna (حمص بالطحينة), vilket kan översättas till just ”kikärtor med tahini”.

Jag älskar hummus och det passar perfekt som dipp till grönsaksstavar eller bröd. Det är ett nyttigt tillbehör som också är enkelt att göra hemma ifall man har tillgång till en mixer eller stavmixer. 

Om du följer detta recept är det 99,9% säkert att du lyckas med att göra egen hummus hemma. Servera gärna tillsammans med pitabröd. 

hummus från Mellanöstern

Nyckeln till en riktigt god hummus

Att göra en god hemgjord hummus är beroende av två viktiga moment som man inte ska hoppa över. Först och främst ska man mixa tahinin med vitlök, citronjuice och salt tills den får en vit och fast konsistens.

Detta tar cirka 1 minut. Därefter ska man tillsätta lite vatten och mixa ihop innan man häller i kikärtorna. Att mixa tahinin före man blandar i kikärtorna ger en mild och krämig smak och konsistens.

Mixa ordentligt

Men det avgörandet steget för att lyckas med sin hemgjorda hummus är att man mixar den ordentligt. När man hällt i kikärtorna i mixern ska man fortsätta mixa tills man får en len och fin konsistens. Den ska inte vara rinnig, men ej heller torr. 

Oftast tar det runt 6-7 minuter att mixa ihop hummusen tills den får den där perfekta konsistensen. Medans den mixar kan man också tillsätta extra vatten, beroende på vilken textur man vill ha. 

Hummus recept

Hummus

Antal: 1 tallrik
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 15 minuter

Hummus är en välsmakande dipp/röra från Mellanöstern. Det går snabbt att blanda ihop och passar perfekt till bröd eller grönsakstavar.

Detta recept ger 1 stor tallrik som räcker till 4-6 personer. Man behöver en stavmixer eller vanlig mixer/matberedare.

Ingredienser

 • 400 gram kikärtor (förkokta)
 • 4 msk tahini
 • 1 dl citronjuice
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 1 dl vatten

Gör så här

 1. Häll i tahini, vitlök, citronjuice och salt i en mixer alternativt en skål om du använder stavmixer.
 2. Mixa i cirka 1 minut tills det blir en vit och krämig röra.
 3. Tillsätt 0.5 dl vatten och mixa ihop innehållet.
 4. Häll i kikärtorna och mixa 5-6 minuter tills hummusen är len och krämig.
 5. Tillsätt extra vatten om det behövs för önskad konsistens.
 6. Smaka av och tillsätt extra salt eller citronjuice vid behov.
 7. Lägg upp på en tallrik och ringla över olivolja (extra virgin).
 8. Man kan också garnera med persilja, några st kikärtor eller paprika.

Anteckningar

Traditionellt brukar man göra en skåra i kanten där man ringlar olivolja, vilket blir väldigt snyggt.

Om du täcker över skålen håller sig hummus i kylen cirka 3-5 dagar. Men eftersom att det är så gott så kommer det troligtvis inte att bli så mycket över!

Vad serverar man hummus till? 

Vanligtvis serveras hummus som en mezerätt, men även som dipp till bröd och grönsaker. Dessutom brukar man äta hummus tillsammans med foul medames och shawarma i Mellanöstern.

Man kan även vara kreativ och använda kikärtsröran för att göra sås till pasta eller inkludera som en röra i olika typer av wraps.

Garnering

Om man vill piffa till hummusen innan servering kan man garnera med persilja, koriander eller ett par stycken hela kikärtor. Glöm inte att ringla över olivolja för att få det där klassiska utseendet! 

Hummus garnering

Hummus utan Tahini

Visst kan man göra hummus utan tahini, men traditionella recept inkluderar alltid tahini. Det går att utesluta sesampasta från receptet ifall man inte gillar det.

För att göra hummus utan tahini rekommenderar jag att man följer samma steg som i receptet ovan samt att man lägger till malen spiskummin och koriander när man mixar ihop ingredienserna.

Vad är skillnaden på hummus och baba ganoush?

Både hummus och baba ganoush är två välkända röror från Mellanöstern med liknande ingredienser. Den stora skillnaden är att baba ganoush har aubergine som huvudingrediens.

Smakerna skiljer sig åt, även om konsistensen och utseendet påminner om varandra. 

Hummus och baba ganoush

Historia

Hummus tros ha sitt ursprung i det levantinska köket och enligt historiska källor är det troligt att denna kikärtsröra kommer ifrån Egypten eller Syrien.

Den äldsta skriften som nämner kikärtsröran går tillbaka till 1200-talet och Egypten samt en syrisk kokbok från samma tidsperiod.

Ordet hummus betyder kikärta på arabiska och själva ingredienserna för dippen har använts i Mellanöstern sedan urminnes tider.

Kikärtor

Detta har dock inte hindrat andra från att göra anspråk som skapare av hummus. Bland annat hävdar både greker och israeler att de minsann var de första som gjorde denna kikärtsröra. 

Det finns flera kokböcker från 1200-talet och framåt som nämner hummusliknande röror. Dessa saknade dock de fyra ingredienser som symboliserar den klassiska hummusen i modern tid, som blivit känt världen över.

Med nuvarande ingredienser var det först på 1700-talet i Damaskus som det finns skrift som berättar hur man tillredde kikärtsröran enligt dagens hummus recept. Citronen är den sista av dessa ingredienser som nådde Mellanöstern, någon gång på 600-talet.

De andra ingredienserna mer eller mindre funnits sedan civilisationens begynnelse. Därför är det högst troligt att man ätit hummus enligt dagens recept på fler platser i Mellanöstern utöver Syrien.


Har du testat mitt hummus recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe