Skip to Content

Muhammara

Muhammara

Muhammara är en smakrik paprikaröra som har sitt ursprung i Syrien. Röran passar perfekt som dipp till bröd och serveras ofta som mezze.

Huvudingredienserna är röd paprika, valnötter, brödsmulor och olivolja. Utöver det brukar man tillsätta vitlök, citronjuice, granatäppelsirap och salt.

Denna röra har en härlig smak av paprika och en lätt rökighet. Traditionellt inkluderar man även Aleppo-peppar som ger lite hetta, men det går bra att byta ut det mot cayennepeppar. 

Av alla röror man kan göra är Muhammara en av mina favoriter. Smaken är helt underbar och det bästa är att det både är enkelt att göra egen hemma, men också att röran är hälsosam utan tillsatt socker och andra tillsatser.

Tips för att lyckas med sin Muhammara

Nyckeln till en riktigt god och smakrik Muhammara ligger i att man rostar paprikan väl i ugnen. Skalet ska börja svartna och sedan ska paprikan helst ligga och ”svettas” under lock i cirka 10 minuter för att bevara rökigheten och smakerna bättre.

Att rosta valnötterna bidrar även till den goda smaken, men var noga med att inte bränna valnötterna, då brända valnötter får en bitter smak.

Jag brukar ha mina valnötter inne i ugnen i cirka 8 minuter på 200 grader, perfekt under tiden som paprikan ligger och ”svettas”.

Köksredskap som du behöver

För bästa resultat behöver du en matberedare/mixer. Det går att göra Muhammara med stavmixer, men bäst resultat har jag fått genom att mixa alla ingredienser väl till en krämig röra i en matberedare.

Muhammara recept

Muhammara

Antal: 1 tallrik
Förberedelse: 35 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 45 minuter

Muhammara är en paprikaröra från Mellanöstern som passar perfekt för att doppa pitabröd eller annat gott bröd.

Detta recept ger 1 stor tallrik och räcker till 4-6 portioner.

Ingredienser

 • 1 kg röd paprika
 • 125 gram valnötter
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk granatäpplesirap
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 1 tsk salt
 • 1 dl brödsmulor
 • 1 tsk cayennepeppar
 • 2 tsk tomatpure (mutti)
 • 4 msk olivolja (extra virgin)

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg paprikan på en plåt med bakpapper eller folie.
 2. Låt paprikan rostas i ugnen tills skalet svartnar. Lägg sedan den i en kastrull med lock i cirka 10 minuter. Detta gör att man får en mer rökig och intensiv smak. Under tiden börjar du förbereda valnötterna.
 3. Sprid ut 125 gram valnötter på samma plåt som du hade paprikan på. Rosta valnötterna i 8-10 minuter. Var noga med att inte bränna dem. Ta ut plåten och ställ vid sidan.
 4. Kärna ur paprikorna och lägg i en matberedare. Blanda i valnötter och resterande ingredienser i matberedaren. Mixa runt i ett par minuter tills du får en krämig röra.
 5. Blanda runt lite extra om den är för rinnig. Brödsmulorna sväller och suger åt sig vätska.
 6. Smaka av och känn efter själv om du vill göra den starkare.
 7. Servera på en tallrik med bröd vid sidan om.
 8. Garnera gärna med krossade valnötter och ringla lite olivolja i en spiral.

Anteckningar

Muhammara kan förvaras i kylen i cirka 3-5 dagar sålänge du förvarar den med folie runt tallriken eller i en lufttät burk.

Historia och ursprung

Muhammara (arabiska: محمرة‎) är en paprikaröra från Aleppo i Syrien. Traditionellt använder man Aleppo-peppar i Muhammara, som ofta serveras som mezze tillsammans med andra röror så som Baba ganoush och Hummus.

Det är en klassiker från det Syriska köket som sedan blivit en populär rätt i hela Mellanöstern och även vidare runt Medelhavet.

Förr i tiden var Muhammara något som endast eliten i Syrien och Mellanöstern hade råd med. Valnötter var dyrt och mängden valnötter man hade i blev därför också en slags statussymbol.


Har du testat detta Muhammara recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe