Skip to Content

Tapenade med Kalamata-oliver

Tapenade med Kalamata-oliver

Tapenade är en röra som görs på oliver och kapris med ursprung i Frankrike och Italien. Det är enkelt att göra hemma och otroligt gott att bre på ett gott lantbröd eller kex som snacks. 

I detta Tapenade recept använder jag grekiska Kalamata-oliver. Det ger en lite annorlunda smak och tapenaden blir spännande och riktigt god om jag får säga det själv. 

Nyckeln till att lyckas med att göra egen tapenade hemma är att ingredienserna ska mixas väl. Omkring 5-10 minuter i mixer brukar vara tillräckligt. Det blir också lättare om man gör en större mängd. 

Tapenade recept

Tapenade

Antal: 1 skål för 2-4 personer
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Tapenade är en klassisk röra där oliver och kapris är huvudingredienser. Det är en så kallad Hors d'œuvre som man brer på bröd.

Detta recept görs på Kalamata-oliver från Grekland, men det går bra att använda andra mörka oliver också. Du behöver en stavmixer eller matberedare.

Ingredienser

 • 25 Kalamata-oliver
 • 1 msk kapris
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk olivolja (extra virgin)
 • 1 krm svartpeppar
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 tsk dijonsenap

Gör så här

 1. Kärna ur oliverna och lägg i en matberedare.
 2. Lägg i övriga ingredienser och mixa runt tills du får en välblandad röra.
 3. Smaka av med salt och tillsätt extra olivolja vid behov.
 4. Servera med bröd eller kex.

Anteckningar

Det tar ett par minuter att få till rätt konsistens på röran. Detsamma gäller om du använder stavmixer för att mixa ihop ingredienserna. Om du använder en matberedare för att göra egen tapenade så behöver du också skrapa ner innehållet från kanterna emellanåt.

Andra versioner av Tapenade

Alla klassiska tapenade recept inkluderar oliver och kapris. Dessa är huvudingredienserna, både i Frankrike och Italien. Därefter skiljer det sig mellan regioner och tycke för smaksättning. 

En del tillsätter vitlök, ansjovis, citron, brandy och olika örter. Traditionellt har man gjort tapenade i en mortel där man krossat och mixat runt alla ingredienser. 

 


Har du testat mitt tapenade recept med kalamata-oliver? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe