Skip to Content

Tirokafteri

Tirokafteri

Tirokafteri är en grekisk fetaostdipp med hetta från chili. Namnet kan översättas som ”het ost” och det är en bra beskrivning på denna härliga röra med fetaost och chili. 

Tirokafteri kan serveras till grekiskt lantbröd eller som mezze. Den kan också göras på olika sätt, men klassiska recept innehåller fetaost, grekisk yoghurt, olivolja och chili.

Mitt recept innehåller fetaost, grekisk yoghurt, färskost, rödvinsvinäger, chili och olivolja. Vissa gillar att lägga till en skvätt citronsaft och oregano. 

Tips för att lyckas med Tirokafteri

  • Mixa chili, rödvinsvinäger och olivolja med stavmixer eller vanlig mixer.
  • Använd en god olivolja och en färsk fetaost

Vill du ha en slät fetaostdipp så kan du med fördel mixa alla ingredienser i mixern. Personligen föredrar jag dock att det är små bitar av fetaosten kvar som man smulat sönder.

Tirokafteri - grekisk fetaostdipp

Tirokafteri

Tirokafteri - Grekisk fetaostdipp

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 15 minuter

Tirokafteri är en grekisk fetaostdipp med hetta av chili. En klassisk mezze-rätt som även kan serveras som dipp till varmt bröd.

Detta recept ger cirka 4-6 portioner.

Ingredienser

  • 300 gram fetaost
  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • 50 gram färskost (kan bytas ut mot 0,5 dl grekisk yoghurt)
  • 2 röda chili
  • 0,5 dl olivolja (extra jungfru)
  • 1 tsk rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Skär två röda chilis på mitten och kärna ur dem. Skär sedan i bitar och lägg i en mixer eller skål till stavmixer.
  2. Häll i 0,5 dl olivolja och 1 tsk rödvinsvinäger. Mixa runt tills allting är mixat. Det ska inte vara några bitar kvar från chilin.
  3. Smula 300 gram fetaost i en skål. Lägg i 50 gram färskost och 1,5 dl grekisk yoghurt. Häll sedan i den mixade blandningen med chili, olivolja och rödvinsvinäger.
  4. Blanda runt med en sked eller gaffel och mosa runt ifall det finns några större bitar av fetaosten.
  5. Servera till ett varmt bröd eller som mezze.

Anteckningar

Har du ingen färskost hemma så kan du byta ut det och lägga till 0,5 dl grekisk yoghurt, så att du använder 2 dl grekisk yoghurt totalt.

Vill du ha en slät dipp kan du mixa allting i en mixer. Men jag föredrar när det är små krämiga bitar kvar av fetaosten som man smulat sönder.


Har du smakat mitt recept på Tirokafteri? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe