Quinoasallad är en enkel och fräsch sallad som du snabbt slänger ihop. Den passar som tillbehör till det mesta, exempelvis en god köttbit eller grillad kyckling.
Man kan göra många olika varianter på quinoasallad och ingredienserna kan man egentligen byta ut och välja själv utifrån vad man gillar. Det viktigaste är att man har många olika konsistenser som alla bidrar till en härlig och smakrik sallad med quinoa.
Tips för att lyckas med quinoasallad
Knepet för att lyckas ligger även i att tillaga quinoan på rätt sätt. För bästa resultat ska quinoan sköljas rikligt i några minuter. Därefter kokar man upp vatten och låter quinoan puttra tills vattnet har försvunnit. Sedan rör man runt och sätter lock på kastrullen. Därefter ska quinoan stå i 5 minuter och få tid att fluffa upp sig för bästa konsistens.
I mitt recept blandar jag quinoa med tomat, gurka, ruccola, kikärtor, torkade tranbär, pinjenötter och färska kryddor. Detta blir till en smakrik kombination som kan serveras som tillbehör till det mesta.

Quinoasallad
Quinoasallad är en fräsch sallad med många olika konsistenser som även är rik på protein.
Ingredienser
Quinoasalladen
- 2 dl quinoa
- 4 dl vatten
- 1 röd paprika
- 1/2 gurka
- 3 kvisttomater
- 1 kruka persilja
- 1 kruka koriander
- 65 gram ruccola
- 1 förpackning kikärtor (380 gram)
- 60 gram pinjenötter
- 5 msk torkade tranbär
Dressingen
- 5 msk olivolja (75 ml)
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 msk flytande honung
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk finmalet havssalt
Gör så här
- Börja med att skölja quinoan med vatten i en finmaskig sil. Skölj noggrant i 1-2 minuter.
- Mät upp 4 dl vatten och häll i quinoan. Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen på plattan så att det puttrar. Gör detta utan lock på kastrullen och låt puttra i cirka 10-15 minuter tills vattnet har avdunstat och sugits upp av quinoan.
- Under tiden kan du börja hacka paprika, gurka, tomater och ruccola samt persilja och koriander. Lägg över i en stor skål.
- När det inte finns något vatten kvar i kastrullen så tar du bort den från plattan och sätter lock över i cirka 5 minuter. Rör sedan runt med en gaffel och fluffa upp quinoan. Ta av locket efter 5 minuter och låt svalna i cirka 10 minuter.
- Klipp upp förpackningen på kikärtorna och häll ut dem i en sil. Skölj sedan med vatten och skaka av det överflödiga vattnet. Häll sedan över kikärtorna i skålen med grönsaker och färska kryddor.
- Häll i pinjenötter och torkade tranbär i salladsskålen. Rör runt så att alla ingredienser blandas.
- Ta fram en separat skål och blanda ihop dressingen. Häll sedan över dressingen i salladsskålen och rör runt.
- Servera och njut av din hemmagjorda quinoasallad!