Skip to Content

Som tam

Som tam

Som tam är en klassiker från det thailändska köket. En grön papayasallad som kombinerar syrlighet, hetta, umami och sötma.

Det traditionella namnet för rätten på Lao-Isaan dialekt är Tum bak hoong, vilket kan översättas till mortlad papaya.

Mitt recept på som tam (grön papayasallad) kommer ifrån Bangkok där jag gått på matlagningskurs. Receptet blir till cirka 4 portioner.

som tam sallad

Ursprung

Grön papayasallad lagades troligtvis först av Lao-folket. I Thailand har rätten sitt ursprung i regionen Isaan, som ligger i den nordöstra delen av landet.

Som tum blev en populär maträtt redan på 1950-talet och idag räknas grön papayasallad som nationalrätt i både Laos och Thailand.

På traditionellt vis förbereds grön papayasallad i en stor mortel där alla ingredienser blandas och mixas runt som på bilden nedan.

Som tam mortel

Det traditionella namnet för rätten på Lao-Isaan dialekt är Tum bak hoong, vilket kan översättas till ”mortlad papaya”.

Namnbytet till som tam, eller som tum kom till efter att arbetare från Isaan-regionen flyttat till Bangkok, där de fortsatte att laga denna ikoniska thaisallad, som numera är en stapelrätt bland thailändsk gatumat.

Som tum thaisallad

Tips för att laga en god som tam

När du ska laga maträtter från Asien rekommenderar jag alltid att gå till en asiatisk livsmedelsaffär. Där finns alla märken och produkter som används i ursprungslandet och då får du även genuina smaker när du lagar som tam.

Använd äkta ingredienser från Thailand så som fisksås, tamarindpaste, palmsocker och bird’s eye chili. Det gör stor skillnad för smaken och brukar dessutom vara billigare än motsvarande produkter i en vanlig mataffär.

Thailändsk birds eye chili
Thailändsk birds eye chili

Redskap som jag använt för detta recept

Som tam recept

Som Tam

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 20 minuter

Som tam är en thailändsk sallad med grön papaya som huvudingrediens. Det är en fräsch och syrlig sallad med hetta och sötma.

Ingredienser

 • 1 grön papaya
 • 1 morot
 • 1 röd thai bird's eye chili
 • 4 st vitlöksklyftor
 • 8 små tomater
 • 2 msk fisksås
 • 0,5 dl rostade jordnötter
 • 2-3 long beans (kan uteslutas)
 • 1 tsk tamarindpaste
 • 2 msk limejuice
 • 2 msk palmsocker

Gör så här

 1. Skala grön papaya och morot. Strimla och lägg i en större skål/bunke.
 2. Ta fram en mortel. Kärna ur chilin och ta bort skalet på vitlöken. Lägg sedan i morteln och mortla vitlök + chili tills det inte längre är några stora bitar kvar.
 3. Lägg i 2 msk palmsocker i morteln och mortla tills det löst upp sig och blandats samman med chili- och vitlöksblandingen.
 4. Lägg i 0,5 dl rostade jordnötter i morteln och stöt lite försiktigt så att jordnötterna blir till mindre bitar.
 5. Klipp long beans i mindre bitar och lägg i dem i morteln.
 6. Häll sedan i 2 msk fisksås, 2 msk limejuice, 1 tsk tamarindpaste i morteln och rör runt med en stor sked så att allting blandas samman.
 7. Häll över blandningen från morteln till bunken med strimlad grön papaya och morot. Skär tomaterna i bitar och lägg i dem också.
 8. Rör runt med en sked och vänd på allt så att alla ingredienser mixas ordentligt.
 9. Din som tam är nu redo att avnjutas. Servera som den är eller tillsammans med sticky rice.

Anteckningar

Traditionellt görs alla steg för som tam i en mortel, men i Sverige är det inte vanligt att ha tillgång till en så stor mortel hemma där allting får plats. Därför rekommenderar jag att göra sista blandningen i en bunke istället.

Du kan byta ut long beans mot haricot verts. Eller så kan du utesluta dem helt. Det är valfritt och påverkar inte smaken på rätten nämnvärt.

Palmsocker produceras hållbart till skillnad från palmolja. Träden underhålls då för sin saft istället för att huggas ned. Har du inte palmsocker kan du byta ut det mot vanligt socker eller brunt socker.

Mängden chili kan anpassas utifrån vad man själv gillar, men traditionellt är detta en het maträtt. Är man känslig för stark mat, men ändå vill prova att laga som tam så kan man byta ut den thailändska chiliin mot vanlig röd chili.


Har du lagat mitt Som tam recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe