Skip to Content

Tabbouleh

Tabbouleh

Tabbouleh är en syrlig och smakrik persiljesallad som serveras runtom i hela Mellanöstern och Nordafrika. Salladen har sitt ursprung i Libanon och passar utmärkt som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling och meze.

På arabiska säger man تبولة (tabbūla). Namnet kommer ifrån det arabiska ordet ”taabil” som betyder att krydda. Andra stavningar inkluderar tabouleh, tabbouli, tabouli och taboulah.

Jag älskar libanesisk mat och tabbouleh är en återkommande favorit hemma hos oss då det är en relativt enkel sallad som går snabbt att slänga ihop. Ofta äter vi denna persiljesallad tillsammans med köfte.

Tips för att lyckas med tabbouleh

Det absolut viktigaste för att lyckas med att göra en god tabbouleh är att använda färska och bra råvaror. Persiljan ska inte ha legat några dagar i kylen och detsamma gäller för myntan. Välj tomater som smakar något och använd en god olivolja.

Det är även viktigt att inte blötlägga bulgurn innan. Den ska inte heller kokas, utan den tillsätts som den är. När allting har blandats samman ska salladen stå i cirka 10 minuter, så att bulgurn får svälla och suga upp vätskan. Ifall man blötlägger bulgurn innan så blir tabboulehn vattnig och då blir det inte lika gott.

Förslag på vad man kan servera tabbouleh med

I Libanon serveras tabbouleh ofta som en meze-rätt, vilket kan jämföras med tapas i Spanien där man äter och delar på flera olika mindre rätter. Annars är det väldigt gott till olika typer av grillat kött och kyckling alternativt kryddiga biffar som köfte. Det är även gott att servera som tillbehör till grillad lax.

tabbouleh

Tabbouleh

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 30 minuter

Tabbouleh är en smakrik persiljesallad som är populär i hela Mellanöstern med ursprung i Libanon. Denna sallad passar utmärkt som tillbehör till grillat kött, fisk, kyckling m.m.

Ingredienser

 • 5 dl finhackad persilja
 • 1 dl finhackad mynta
 • 3 msk färskpressad citronjuice
 • 3 kvisttomater
 • 3 salladslökar
 • 0,5 dl olivolja
 • 0,5 dl bulgur (okokt)
 • Salt

Gör så här

 1. Skölj tomater, persilja och mynta.
 2. Finhacka sedan tomaterna och lägg över i ett durkslag. Låt rinna av och finhacka persilja, mynta och salladslök under tiden.
 3. Lägg över finhackad tomat, persilja, mynta och salladslök i en stor skål och tillsätt sedan 3 msk färskpressad citronjuice och 0,5 dl olivolja.
 4. Häll i 0,5 dl okokt bulgur och blanda sedan runt allt i skålen. Låt stå i cirka 10 minuter. Därefter blandar du runt igen och smakar av med salt. Börja med 1-2 krm salt, gärna finmalet havssalt.
 5. Servera som tillbehör/meze och njut av din hemgjorda tabbouleh!

Anteckningar

Det är viktigt att du inte kokar eller blötlägger bulgur när du ska göra tabbouleh. Detta är för att bulgur suger upp vätska och sväller samt blir mjuk under tiden. Använder man kokt eller blötlagd bulgur så blir din tabbouleh vattnig och det blir inte lika gott.

Fler recept från Mellanöstern

Skip to Recipe