Ajvar är en kryddig och smakrik röra från Balkan som framförallt serveras som tillbehör till Cevapcici eller grillade grönsaker och som pålägg.
Hemgjord ajvar är både godare och mer hälsosam än färdigköpt ajvar. Som tur är går det ganska snabbt och enkelt att laga. Detta recept innehåller traditionella ingredienser och man bestämmer själv hur mycket hetta man vill ha.
Nyckeln till en riktigt god hemgjord ajvar
Ett av de viktigaste stegen är att både paprikan och auberginen får rostas ordentligt på 250 grader i ugnen. Detta tar cirka 30 minuter, men kan variera från ugn till ugn. Auberginen ska få en mörk färg som nästan är svart.
Även nästa steg är ett viktigt moment för att lyckas med sin hemgjorda ajvar. Det är viktigt att låta paprikan och auberginen ”svettas” under lock i cirka 20 minuter. Då får man en mer intensiv smak som gör det där lilla extra.
Vilken slags paprika man använder spelar också roll. Jag rekommenderar spetspaprika som är mild och söt i smaken. Då blir det också lättare att justera sin ajvar ifall man vill göra den het. Traditionellt använder man serbisk roga, som är en stor och söt paprika.

Ajvar
Ajvar är en riktigt god sås/röra från Balkan som passar perfekt som tillbehör till kötträtter och grillade grönsaker.
Detta recept ger cirka 4 portioner, men kan enkelt dubbleras ifall man vill göra extra mycket och spara i kylen.
Vill man ha en het ajvar kan man lägga till 1 chilifrukt i mixern, alternativt en 0,5-1 tsk cayennepeppar.
Ingredienser
- 3 röda paprikor
- 1 aubergine
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 4 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader. Gärna grillfunktion.
- Lägg paprikan och aubergine i en ugnssäker form. De ska vara inne i ugnen cirka 25-30 minuter tills de får en mörkare färg.
- Ta ut från ugnen och lägg i en kastrull och täck över med lock. Låt dem svettas och svalna där i 20 minuter.
- Därefter skär du bort själken på aubergine och drar av skalet samt kärnar ur paprikorna. Lägg ner och blanda övriga ingredienser i en mixer eller stavmixer.
- Häll ut blandningen i en kastrull och låt sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills man får önskad konsistens. Den ska inte vara rinnig men inte heller för fast
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera i en skål och lägg det som eventuellt blir över i en lufttät burk.
Anteckningar
Det är viktigt att både paprikan och auberginen rostas ordentligt och att de får svettas under lock efteråt. Detta bidrar till en mer intensiv smak.
Hur länge håller ajvar i kylen?
Hemgjord ajvar håller cirka 7 dagar i kylen under förutsättning att man varar den i en förseglad behållare, exempelvis en lufttät burk i glas.
Historia
Ajvar kommer ursprungligen från Balkan, men själva namnet kommer i sin tur av Havyar, som är det ottomanska ordet för kaviar. Det finns ingen nerskriven källa till vem som skapade denna ikoniska paprikaröra, men länder som Serbien, Slovenien och Nordmakedonien gör alla anspråk på titeln som ursprungsland.
Traditionellt tillagade man ajvar i slutet av september i samband med skörden av Roga, en serbisk röd paprika. Området runt den serbiska staden Leskovac är särskilt känt för sin paprika.
På 1800-talet var Belgrad en storproducent av kaviar, men i slutet av 1800-talet minskade produktionen pga sociala konflikter och många restauranger började då istället att erbjuda denna paprikaröra under namnet ”crveni ajvar” som betyder röd ajvar på serbiska.
Vissa experter inom gastronomi menar att det var i Belgrad som personer av makedonskt ursprung först ska ha börjat göra paprikaröran. Men det är inte skrivet i sten och det finns vissa källor som till och med påstår att Alexander den store åt ska ha ätit det som tillbehör.
På 1900-talet blev ajvar populärt över hela Balkan och i samband med upplösningen av det forna Jugoslavien gjorde följande länder anspråk som skapare: Nordmakedonien, Serbien och Slovenien.
Ajvar i Sverige
I Sverige har ajvar blivit ett populärt tillbehör på senare år, särskilt efter Balkankriget på 90-talet då många personer med ursprung från Balkan flydde till Sverige. Sedan dess har flera rätter från Balkan gjort intåg på den svenska matmenyn, inklusive ajvar.
Numera finns det att köpa färdigt i de flesta mataffärer runtom i Sverige. En del affärer har även direktimporterad ajvar från Balkan. Men frågar du mig är det godast att laga egen hemma.
Olika varianter
I Leskovac brukar man traditionellt göra ajvar utan aubergine och i övriga delar av Balkan brukar man vanligtvis blanda i aubergine, som i receptet ovan. Men det finns även ett par andra Ajvar varianter med extra ingredienser.
- Liutenica: lägg till tomater och persilja.
- Pindjur: Extra många aubergine och en liten mängd tomatsås.
- Melitzano: Grön paprika, aubergine och senap.
Serveringsförslag
- Tillbehör till Cevapcici
- Smaksättning i grytor
- Tillbehör till kött & grillade grönsaker
- Pålägg på vitt bröd
- Dipp till grönsaker
Har du testat mitt ajvar recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan!
Magnus
Sunday 8th of January 2023
Bra recept, gott blev det också! Gillar extrainformationen med historia och de olika varianterna som verkar intressanta de med. Får bli nästa gång.
Annette
Thursday 8th of December 2022
Bästa receptet!! Har testat ett par stycken. Precis den smak jag tycker en god ajvar ska ha. Ska aldrig köpa färdig ajvar mer. :)
Alexander Waltner
Thursday 8th of December 2022
Vad kul att höra! :) Tack så mycket
Kjell
Sunday 16th of October 2022
Tackar vilken bra info.
Lottie Turner
Sunday 12th of December 2021
Hej, jag har precis sett filmen ”I koltrastens land”, och kan varmt rekommendera den med anledning av ditt recept och historia om ajvar. Jag ska definitivt pröva det. Vänligen, Lottie
Cristina
Wednesday 27th of October 2021
Super intressant sätt att presentera recepten. Lite historisk bakgrund är alltid intressant och uppskattad. Ska laga den! Tack!
Alexander Waltner
Wednesday 27th of October 2021
Tack snälla! Kul att höra :) Ajvar är suveränt och passar till mycket dessutom!