Skip to Content

Granatäppelsirap

Granatäppelsirap

Granatäppelsirap, även känd som granatäppelmelass är en populär smaksättare från Mellanöstern som bland annat används i den rökiga paprikaröran Muhammara och en rad andra maträtter och bakverk. 

När man vill ha syrlighet blandat med sötma kommer denna granatäppelsirap väl till hands. Passar även perfekt som salladsdressing eller som topping på glass. 

I välsorterade matbutiker finns oftast färdig att köpa, men det är enkelt att göra egen, vilket också blir godare. För att göra detta recept behöver du ha en stavmixer för att göra granatäppelkärnorna till juice. 

granatäppelsirap

Granatäppelsirap

Antal: 150 ml
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 1 timme

Granatäppelsirap, eller granatäppelmelass är en syrlig smaksättare med sötma som används frekvent inom matlagning i Mellanöstern.

Detta recept ger cirka 150 ml.

Ingredienser

  • 500 gram granatäpplekärnor
  • 1 dl socker
  • 2 msk citronjuice

Gör så här

  1. Lägg i kärnorna i en skål och mixa väl med en stavmixer tills du får en juice.
  2. Sätt en finmaskig sil över en kastrull och sila granatäpplejuicen. Det ska endast vara saften som du använder. Därför är det viktigt med en finmaskig sil.
  3. Sätt på plattan på medelvärme. Blanda i 2 msk citronjuice och 1 dl socker.
  4. Låt sjuda i 30 minuter. Efter 15 minuter kan du smaka av och eventuellt tillsätta 0,5 dl socker extra om du tycker det är för syrligt.
  5. Häll över till en glasflaska och förvara i kylen.

Anteckningar

Håll extra noga koll de sista 10 minuterna, så att du inte bränner granatäppelsirapen.

Mer information

Om man har möjlighet att köpa färskpressad granatäppeljuice kan man använda det istället. Men det är viktigt att den är färsk och innehåller 100% granatäpple. Tyvärr är det vanligt att färdiga juicer i butik görs på koncentrat med tillsatt socker och tillsatser m.m.

Därför brukar jag alltid göra min granatäppelmelass på granatäppelkärnor. De flesta matbutiker säljer dessa frysta, vilket också gör att man slipper kärna ur granatäpplena själv.

Granatäppelsirap används mycket inom persisk matlagning, men även i andra delar av Mellanöstern och runt Medelhavet. Den sötsura smaken kan jämföras med balsamico och kan med fördel användas som salladsdressing.


Har du gjort egen granatäppelsirap hemma enligt detta recept? Lämna gärna en kommentar nedan! 

Skip to Recipe