Skip to Content

Grönkålspesto

Grönkålspesto

Grönkålspesto är ett trevligt alternativ till traditionell pesto från Italien. En svensk variant som är särskilt bra att göra under vintertid när grönkålen är i säsong. 

Traditionellt görs pesto i en mortel, men i modern tid är det betydligt enklare och snabbare att använda en stavmixer eller matberedare. Jag föredrar stavmixer när jag gör grönkålspesto, men det går bra vilket som.

Tips för bästa resultat

  • Använd en god olivolja (extra jungfru) och parmesanost (Parmigiano Reggiano).
  • Grönkålen ska vara färsk för bästa smak. 
  • För extra mycket smak kan pinjenötterna rostas lite lätt. 

Serveringsförslag

  • Grönkålspesto passar utmärkt till olika sorters pasta. 
  • Sås till kyckling eller lax 
  • Funkar bra som röra på crostini

Förvaring

  • Grönkålspesto håller sig färsk ett par dagar i kylen. Förvara i en lufttät burk alternativt i en skål med folie över. 
grönkålspesto recept

Grönkålspesto

Antal: 3 dl grönkålspesto
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Grönkålspesto är en svensk variant på den klassiska peston från Italien (Pesto alla Genovese). En smakrik sås som passar utmärkt till olika pastasorter.

Detta recept ger 3 dl grönkålspesto och räcker till cirka 6 portioner. Till detta recept behövs en stavmixer eller mixer alternativt en mortel.

Ingredienser

  • 150 gram grönkål (färsk)
  • 50 gram pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 40 gram parmesanost 
  • 1,5 dl olivolja (extra jungfru)
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar (mald)

Gör så här

  1. Skölj och rensa grönkålen. Kläm sedan ur överskottsvattnet och skär av den grövsta delen av stammen. Riv eller skär grönkålen så att den får plats i behållaren där du ska mixa alla ingredienser.
  2. Ta fram en behållare om du använder en stavmixer och börja med att mixa pinjenötterna lite lätt. Använder du en mixer så kan du lägga pinjenötterna i mixern och mixa något varv.
  3. Tillsätt 0,5 dl olivolja och lägg i grönkålen. Mixa runt och blanda sedan i 0,5 dl olivolja tillsammans med vitlök, salt, svartpeppar och parmesanost.
  4. Mixa runt igen och tillsätt sedan 0,5 dl olivolja till för att få rätt konsistens på din grönkålspesto.
  5. Smaka av och servera i en skål till valfri pastasort.

Anteckningar

Vill man ha en extra rik smak kan man rosta pinjenötterna innan man mixar dem. Tycker man att rå grönkål smakar lite beskt så går det bra att försteka den i cirka 5 minuter.

Har man inte tillgång till pinjenötter så kan du byta ut dem mot solrosfrön, men personligen tycker jag att det blir godast grönkålspesto med pinjenötter.


Har du provat min grönkålspesto? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe