Skip to Content

Hovmästarsås

Hovmästarsås

Hovmästarsås är en klassiker på det svenska julbordet och vid andra högtider där det serveras gravad/kallrökt lax och ägghalvor. Namnet kommer ifrån att den ursprungligen tillagades vid bordet av en hovmästare. 

Hovmästarsåsen har relativt få ingredienser och går snabbt att laga. Det du behöver ha hemma är rapsolja, vitvinsvinäger, socker, salt och svartpeppar samt dill och två olika sorters senap (dijonsenap och vanlig senap).

Tips för att lyckas med hemgjord hovmästarsås

 • Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar med elvisp eller rör runt med en ballongvisp.
 • För att vara på den säkra sidan bör alla ingredienser vara rumstempererade.
 • Använd en elvisp för att underlätta vispandet.

Redskap som jag använt för detta recept

Historia

Förr i tiden tillagades hovmästarsåsen direkt framför gästen på finare restauranger. Hovmästaren hade då med sig en vagn till bordet med alla ingredienser. Sedan vispade hovmästaren ihop såsen och serverade den direkt till kallrökt eller gravad lax.

Det är också därför som såsen fått sitt namn, då den tillagades av en hovmästare. Såsen kallas också för gravlaxsås, då den traditionellt serveras till gravad lax.

Hovmästarsås recept

Hovmästarsås

Antal: Cirka 2,5 dl hovmästarsås
Förberedelse: 10 minuter
Total tid: 10 minuter

Hovmästarsås, även kallat gravlaxsås är en traditionell sås till julbordet såväl som till påskbordet och andra högtider med gravad lax och ägghalvor.

Ingredienser

 • 1,5-2 dl rapsolja
 • 4 msk finhackad dill
 • 1,5 msk vitvinsvinäger
 • 1 msk fransk dijonsenap
 • 3 msk svensk senap (slotts original)
 • 2 msk strösocker
 • 1 krm svartpeppar
 • 0,5 tsk salt

Gör så här

 1. Blanda ihop senap, socker, salt, peppar och vitvinsvinäger i en bunke. Se till att allting är väl sammanblandat.
 2. Ta fram en elvisp eller ballongivsp. Tillsätt 1,5 deciliter rapsolja långsamt i en tunn stråle samtidigt som du rör om eller vispar med elvisp.
 3. Finhacka färsk dill och blanda ner i bunken. Rör runt och lägg sedan hovmästarsåsen i en lufttät glasburk och förvara den i kylen.

Anteckningar

Det är väldigt viktigt att du häller rapsoljan i en tunn stråle under omrörning för att den ska blandas samman och ge en tjockare konsistens till hovmästarsåsen.

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller hovmästarsås?

Hovmästarsåsen håller i cirka 5 dagar i kylen. Förvara i en lufttät glasburk. För att förlänga hållbarhetstiden kan du också frysa in hovmästarsåsen och tina upp vid ett senare tillfälle.

Vad är det för skillnad på hovmästarsås och Gravlaxsås?

I princip är gravlaxsås detsamma som hovmästarsås. Den enda skillnaden brukar vara att gravlaxsåsen görs med en starkare senap.

Varför skär sig hovmästarsåsen?

Ifall du häller i oljan för snabbt kan det hända att din hovmästarsås skär sig. För att undvika detta så är det viktigt att du tillsätter oljan långsamt i en tunn stråle samtidigt som du rör runt med en ballongvisp alternativt vispar med en elvisp.


Har du testat mitt recept på hovmästarsås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe