Skip to Content

Pepparrotssås

Pepparrotssås

Pepparrotssås är en kall sås som både är snabb och enkel att göra hemma. På cirka 10 minuter har du en färdig pepparrotssås med väldigt få ingredienser.

För extra smak kan du låta den stå i kylen i 30-60 minuter. Tänk också på att det kan skilja i styrka mellan olika pepparrötter. 

Vad passar pepparrotssås till?

Jag brukar servera denna sås till varmrökt lax och kokt potatis. Det funkar alltid och blir jättegott. Den kalla pepparrotssåsen passar även bra till andra fiskrätter med torsk eller lax.  

Något annat som är populärt är köttkorv med pepparrotssås. En svensk klassiker med falukorv eller frukostkorv som serveras tillsammans med kokt potatis eller potatismos. 

Redskap som jag använt i detta recept

Pepparrotssås

Pepparrotssås

Antal: 2-4 portioner
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Pepparrotssås är en enkel sås som passar särskilt bra till torsk och lax.

Detta recept ger cirka 2 dl kall pepparrotssås som räcker till 2-4 personer beroende på hur mycket sås man vill ha per person.

Ingredienser

  • 1 burk creme fraiche (2 dl)
  • 3-4 msk finriven pepparrot
  • 1 msk färspressad citronjuice
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Skala pepparroten och finriv på ett rivjärn.
  2. Lägg över den rivna pepparroten i en djup skål. Blanda i övriga ingredienser och rör runt med en sked.
  3. Täck över skålen med en bivaxduk/folie/tallrik och ställ in i kylen.
  4. Låt gärna stå i 30-60 minuter för extra smak.
  5. Servera pepparrotssåsen till valfri rätt.

Anteckningar

Du kan byta ut Creme Fraiche mot en burk Kesella.

Rekommenderade produkter


Har du testat mitt recept på pepparrotssås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe