Rödvinssås är en god och smakrik sås där rött vin utgör basen. Såsen passar till det mesta, men är särskilt god till kött, exempelvis entrecote eller oxfile.
Många tänker att rödvinssås är komplicerat och krävande att laga, ungefär som Bernaisesås. Men det behöver inte vara så svårt och det krävs heller inte många ingredienser.
För att göra detta recept behöver du schalottenlök, smör, vatten, kalvfond, rött vin, socker, salt, svartpeppar och färsk timjan samt maizena. Det mesta är alltså sådant man redan har hemma.
På 45 minuter kommer du att ha en välsmakande rödvinssås som har en god och fyllig smak.
Vilket vin ska man välja?
När jag gör rödvinssås brukar jag välja ett vin från Frankrike, från Bordeaux eller Côtes du Rhône. För det här receptet använde jag Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône, som är ett ekologiskt vin som finns att köpa på Systembolaget.
Man behöver inte välja det dyraste vinet så länge det är ett gott vin, men det ska gärna vara fylligt.
Tips för att lyckas med rödvinssås
- Använd ett fylligt vin från Bordeaux eller Côtes du Rhône.
- Sila bort timjan och schalottenlök så får du en len rödvinssås.
- Gör egen brun Roux som redning istället för Maizena.
- Använd stekskyn ifall du steker en köttbit.
Låt såsen sjuda i cirka 30 minuter enligt receptet. Den ska ej koka, utan enbart sjuda för att reducera vätskan och på så vis koncentrera smakerna.
Serveringsförslag
Rödvinssås passar bland annat som sås till entrecoté, oxfile, lammytterfilé, lammstek, rådjursstek, vildsvinsstek m.m. Det passar också bra till ankbröst och rostbiff i ugn.

Rödvinssås
Rödvinssås är en riktig klassiker som serveras till en god köttbit. En smakrik sås där rött vin utgör basen.
Detta recept ger cirka 4 dl sås.
Ingredienser
- 3 schalottenlök
- 25 gram smör
- 4 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 3 dl rött vin
- 2 tsk socker
- 1 krm salt
- 1/2 krm svartpeppar (mald)
- 4-5 kvistar färsk timjan
- 2-3 msk maizena
Gör så här
- Skala och finhacka schalottenlöken. Smält 25 gram smör i en kastrull på medelvärme. Lägg i schalottenlöken och stek i 5-8 minuter tills den blir mjuk och genomskinlig. Rör runt med jämna mellanrum.
- Tillsätt vatten, kalvfond, vin, socker, salt, peppar och timjan. Låt sjuda i cirka 30 minuter eller tills vätskan minskat till hälften.
- Sila bort schalottenlöken och timjan ifall du vill ha en len sås utan bitar.
- Häll i 2-3 msk maizena. Börja med två matskedar och låt koka upp i 1 minut under omrörning. Tillsätt extra maizena vid behov tills rödvinssåsen fått önskad konsistens. Jag brukar bli nöjd med 3 msk maizena, men det beror på hur mycket vätska som finns kvar. Därför är det viktigt att inte ta i för mycket från början.
- Har du stekt kött kan du tillsätta steksky för extra smak. Annars är rödvinssåsen klar att servera.
Anteckningar
Vill man inte sila bort shalottenlöken så rekommenderar jag iallafall att man tar bort kvistarna med färsk timjan innan redning och servering.
Har du testat mitt recept på Rödvinssås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!