Salsa Verde betyder grön sås och kan syfta på flera olika typer av såser och tillbehör. Just detta recept är en italiensk salsa verde med persilja och olivolja som bas.
Det finns också en mexikansk salsa verde, som är något helt annat med andra ingredienser. Den mexikanska versionen är stark och görs med tomatillo och gröna chilifrukter.
Salsa Verde görs med liknande ingredienser i både Spanien och Italien. Grön sås finns även i en fransk variant som heter sauce verte och en tysk version som heter grüne Soße.
Salsa Verde är perfekt att servera till en god köttbit som har grillats, stekt eller tillagats i ugn. Likaså passar denna sås till vissa rätter med fisk & skaldjur.
Tips för att lyckas
- Använd en så färsk persilja och basilika som möjligt.
- Finhacka persilja, basilika och vitlök noggrant.
- Skippa inte ansjovis, alternativt sardeller.
- Servera din salsa verde något kyld.
Serveringsförslag
- En god köttbit eller vegetariska biffar
- Kokt eller stekt torsk
- Smaksättning i sallader
- Tillbehör till pasta

Redskap som jag har använt
Råvaror som jag har använt i detta recept
Nedan kan du se exakt vilja råvaror som jag har använt för att göra min Salsa Verde. Denna information delar jag för att du ska kunna följa receptet till punkt och pricka.
Men självklart väljer du själv vilka råvaror som du vill använda utifrån budget och egna preferenser.
- Ekologisk persilja från Ica, kravmärkt
- Ekologisk basilika (egenodlad)
- Ansjovis från Grebbestad
- Olivolja från Urtekram (eko)
- Rödvinsvinäger från Zeta (eko)
Ursprung & historia
Gröna såser med örter, vinäger och olivolja som bas har tillagats under flera hundra år i Europa. Till och med romarna hade egna varianter på gröna såser med nerskrivna recept sedan åtminstone 400-talet.

Salsa Verde (italiensk)
Salsa Verde är ett lättlagat tillbehör som brukar serveras till kött eller fisk. Det är en grön sås med persilja och olivolja som bas.
Ingredienser
- 50 gram persilja
- 20 basilikablad
- 1 dl olivolja
- 3-4 ansjovisfiléer
- 2 msk kapris
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta
Gör så här
- Ta fram en skål och skärbräda. Finhacka sedan 50 gram persilja och 20 basilikablad. Lägg över persiljan och basilikan i skålen när du hackat färdigt.
- Finhacka 1 vitlöksklyfta och lägg sedan över vitlöken i skålen.
- Ta fram 3-4 ansjovisfiléer och hacka sönder med en gaffel. Lägg sedan i ansjovisen i skålen.
- Tillsätt 2 msk kapris, du kan hacka kaprisen innan om du vill.
- Tillsätt 1,5 msk rödvinsvinäger och 1 dl olivolja.
- Rör runt så att allting har blandat samman väl. Därefter är din Salsa Verde färdig att serveras.
Anteckningar
Har du en matberedare eller stavmixer kan du blanda ner alla ingredienser samtidigt och sedan mixa om du önskar att få en slät Salsa Verde. Traditionellt brukar såsen dock serveras som i receptbeskrivningen.
Rekommenderade produkter
Har du provat mitt recept på Salsa verde? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!