Skip to Content

Tahini

Tahini

Tahini är en typ av sesampasta som är en vanlig ingrediens i röror som Hummus och Baba ganoush eller Tarator. Det går också bra att använda tahini som smaksättare i orientaliska varmrätter. 

De flesta mataffärer säljer färdigjord tahini, men oftast innehåller dessa extra tillsatser. Dessutom är det billigare och mer hälsosamt att göra egen tahini hemma. 

Vad är Tahini?

Tahini är en mix/pasta som består av sesamfrön, olivolja och lite salt. Ingredienserna mixas med stavmixer eller mixer tills det blir en pasta, det som på engelska heter ”paste”. Därför kallas den också för sesampasta.

Tips för att lyckas när man gör en egen Tahini

För att få en slät sesampasta är det viktigt att man använder skalade sesamfrön. Annars kommer det att bli kvar små bitar i tahinin efter att man mixat allt. En bra olivolja som är extra virgin gör också skillnad.

Vill man ha en extra nötig smak ska man rosta sesamfröna, men det går minst lika bra att göra tahini utan att man rostar dem. Men enligt mig blir det allra godast ifall man rostar sesamfröna lite lätt i ett par minuter.

egen tahini - sesampasta

Tahini

Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 10 minuter

Tahini är en av huvudingredienserna i hummus. En blandning med sesamfrön och olivolja som blir till en sesampasta.

Om du köpt sesamfrön som redan är rostade kan du skippa steget med att rosta fröna och istället börja mixa dem direkt.

Detta recept kan enkelt justeras för önskad mängd. Har man en lufttät burk eller flaska så kan man dessutom spara tahinin i kylen i några veckor.

Om man sällan använder tahini rekommenderar jag att man halverar receptet, då det garanterat blir över om du bara tänkt använda det för att göra egen hummus.

Ingredienser

  • 4 dl skalade sesamfrön
  • 2-3 dl olivolja (extra virgin)
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Om sesamfröna inte är rostade kan du börja med att rosta dem i en stekpanna på medelvärme i ett par minuter. Annars gå vidare direkt till steg två. Var noga med att skaka om stekpannan så att fröna inte blir brända.
  2. Lägg i sesamfröna i mixern och mixa runt 1 minut.
  3. Börja med att blanda i 1 dl olivolja och mixa runt.
  4. Tillsätt saltet och extra olivolja, lite i taget tills det blir en trögflytande smet.
  5. Förvara tahinin i kylen i en lufttät burk eller flaska.

Anteckningar

När man rostar sesamfröna får de en mer nötig smak. En del sesamfrön är dock redan förrostade när man köper dem och då ska de inte rostas mera.

Tahinin blir mer slät ifall man använder skalade sesamfrön. Men det går även att göra egen tahini med oskalade sesamfrön. Konsistensen och färgen blir dock något annorlunda.

Historia

Tahini är av persiskt ursprung där sesampastan kallades för ”ardeh”. Därifrån spred det sig vidare till andra delar av Mellanöstern och första gången som tahini finns nämnt i skrift går tillbaka till 1200-talet.

Där nämns tahina som en ingrediens i en anonym arabisk kokbok för ett recept på Hummus Kasa. I Japan använder man också en liknande sesampasta, som heter Neri Goma (練りごま), vilken görs med oskalade sesamfrön.

Likaså används sesampasta i Kina och Indien. Däremot skiljer sig kinesisk sesampasta sig ganska mycket i smaken jämfört med tahini. Kinesisk sesampasta har en mörkare färg och mer intensiv smak då sesamfröna rostas ordentligt.


Har du testat detta tahini recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Skip to Recipe