Vaniljvisp är ett snabbt och enkelt tillbehör till efterrätter som äppelpaj eller rabarberpaj. På 10 minuter har du en hemgjord vaniljvisp med en rik och härlig vaniljsmak!
I mitt recept använder jag äkta vaniljpulver för bästa smak. Du kan också använda dig av vaniljessens eller blanda i frön från en äkta vaniljstång.
Vaniljvisp är vispad grädde som blandas samman med vispade äggulor, florsocker, vaniljsocker och vaniljpulver. Det är en fluffig sås som är ett snabblagat alternativ till hemgjord vaniljsås.
Många väljer att köpa färdig Milda vaniljvisp. Tyvärr innehåller denna palmolja, emulgeringsmedel, färgämne m.m, vilket är helt onödigt när det är så enkelt att göra egen vaniljvisp hemma.
Visst kostar det lite mer, men det är både godare och mer hälsosamt att göra hemgjord vaniljvisp med äkta grädde och äkta vaniljpulver.
Tips för att lyckas med din vaniljvisp
- Vispa grädden för sig i en separat skål.
- Vispa inte grädden för hårt.
- Använd äkta vaniljpulver.
- Gör vaniljvispen samma dag som du ska äta den.
- Låt gärna stå kyld i cirka 30 minuter innan servering.
Redskap som jag använt för detta recept

Vaniljvisp (hemgjord)
Vaniljvisp är ett snabblagat alternativ till hemgjord vaniljsås som passar utmärkt till en rad olika efterrätter så som äppelpaj och blåbärspaj.
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 2 krm äkta vaniljpulver
- 2 äggulor
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Vispa ihop äggulor, florsocker, vaniljsocker och vaniljpulver tills du får en fluffig konsistens.
- Ta fram en annan skål och vispa grädden tills den blir fluffig. Vispa inte för länge så att den blir hård.
- Blanda samman ägg- och vaniljblandningen med grädden och rör runt.
- Förvara i kylskåp tills du ska servera din vaniljvisp.
Anteckningar
Vaniljvispen är godast att servera kall. Låt den gärna stå i kylen i cirka 30 minuter innan servering.
Rekommenderade produkter
Har du testat mitt recept på vaniljvisp? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar och säg vad du tyckte!