Min yoghurtsås gör jag med flytande honung och citron. Det är en mild och enkel sås som passar många olika smaklökar och som funkar utmärkt till grillat, diverse biffar, kyckling och fisk.
På endast tio minuter har du en god yoghurtsås där alla ingredienser har blandats utan några krångligheter.
Tips för att lyckas med yoghurtsås
- Använd en god turkisk/grekisk yoghurt
- Använd flytande honung*
- Använd en god olivolja
- Låt gärna stå i kylen någon timme för extra smak
*se anteckning i receptet ifall du endast har fast/kristalliserad honung
Råvaror som jag använt
Ni kan självklart använda vilka märken och råvaror som ni själva känner för och har möjlighet till, men nedan kan ni se exakt vilka ingredienser som jag själv har använt.
- Turkisk Yoghurt från Salakis (eko)
- Egenodlad persilja
- Gridelli olivolja (extra vergine)
- Nyslungad honung från Skåne
- Rödvinsvinäger från Zeta (eko)
- Ekologisk citron från Spanien
- Svenskodlad vitlök från Vikentomater
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Ekologisk vitpeppar (Ica)

Yoghurtsås
Mitt recept på Yoghurtsås passar utmärkt till biffar av olika slag eller till kyckling och fisk. Den är enkel att göra och receptet räcker till 4-8 personer beroende på hur mycket sås man serverar till.
Ingredienser
- 5 dl turkisk yoghurt
- 2 msk finhackad persilja
- 1 msk olivolja
- 2 msk honung (flytande)
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 msk färskpressad citronjuice (cirka 1 citron)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 krm salt
- 2 krm vitpeppar (mald)
Gör så här
- Ta fram en bunke eller skål och häll i 5 dl turkisk yoghurt.
- Finhacka persilja och blanda ner i yoghurten tillsammans med salt och vitpeppar.
- Pressa 1 vitlöksklyfta i bunken.
- Blanda ner 2 msk honung, 2 msk färskpressad citronjuice, 1 msk rödvinsvinäger och 1 msk olivolja.
- Rör runt och smaka av. Yoghurtsåsen serveras kall och kan med fördel ställas in i kylen någon timme för extra smak.
Anteckningar
Använd flytande honung när du gör yoghurtsåsen för att undvika kristalliserade klumpar. Har du endast fast eller kristalliserad honung hemma kan du hetta upp den i ett vattenbad på mellanhög värme för att göra den flytande.
Har du inte turkisk yoghurt kan du byta ut denna mot grekisk yoghurt eller annan matyoghurt med 10% fetthalt.
Rekommenderade produkter
Har du testat mitt recept på yoghurtsås? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!