Skip to Content

Avgolemono

Avgolemono

Avgolemono är en grekisk kycklingsoppa med citron. En hjärtvärmande soppa som framförallt äts vid julen och under vinterhalvåret samt vid tillfällig sjukdom då den sägs ha välgörande egenskaper.

Avgolemono är egentligen namnet på en sås på ägg och citron, där avgo betyder ägg och lemoni betyder citron. Själva soppan heter kotosoupa, men i vardagligt tal brukar denna soppa kallas för avgolemono.

Kotosoupa Avgolemono är en av mina absoluta favoriter från det grekiska köket. Har du inte provat denna grekiska kycklingsoppa förut så har du verkligen något att se framemot ifall du gillar soppor och citron.

Tips för att lyckas med Avgolemono

Även om avgolemono är en relativt enkel soppa att laga så finns det några fallgroppar som man gör bäst i att undvika om man vill lyckas med sin grekiska kycklingsoppa.

Det absolut viktigaste steget är blandningen med äggulor, citronjuice och vätska från soppan. För att inte äggen ska börja tillagas är det viktigast att äggulorna tempereras. Detta gör man med hjälp av cirka 1 dl vätska från soppan. I en separat skål rör man sedan ihop äggulor, färskpressad citronjuice och vätskan från soppan. Därefter häller man i blandningen i soppan som då ger en tjockare konsistens.

grekisk kycklingsoppa i djup tallrik

För att säkerställa att äggen inte börjar tillagas eller att soppan skär sig, så är det rekommenderat att ta bort grytan från värmen efter att man hällt i ägg- och citronblandningen. Låt grytan stå i cirka 5 minuter och rör runt ett par gånger. Då hinner konsistensen bli något tjockare utan att äggen tillagas och resultatet blir till en krämig avgolemono.

Det är också viktigt att inte tillaga kycklingen mer än nödvändigt, cirka 15 minuter. Detsamma gäller förstås med riset. Det arborioris som jag använder från Saltå kvarn har en tillagningstid på cirka 18-20 minuter.

Avgolemono

Avgolemono

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Total tid: 45 minuter

Avgolemono är en hjärtvärmande soppa från Grekland med kyckling och citron som är både god och enkel att laga.

Ingredienser

 • 1 msk olivolja
 • 3-4 selleristjälkar
 • 1-2 morötter
 • 3-4 salladslökar
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 4 lagerblad
 • 2 kycklingbröstfiléer
 • 1,5 liter kycklingfond (alternativt 1,5 liter vatten + 3 kycklingbuljongtärningar)
 • 1 dl arborioris
 • 2 citroner
 • 2 äggulor

Gör så här

 1. Ta fram en gryta eller större kastrull och häll i 1 msk olivolja. Sätt plattan på medelvärme.
 2. Skär upp morötter och selleri i tärningar som är ungefär lika stora. Grovhacka 3-4 salladslökar (skär endast bort rotdelen).
 3. Lägg i de tärnade morötterna, selleri och salladslök i grytan. Låt steka i cirka 7-8 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
 4. Finhacka 2-3 vitlöksklyftor och låt steka i 1-2 minuter.
 5. Lägg sedan i två hela kycklingbröstfiléer och 4 lagerblad. Häll i kycklingfonden. Sänk till svag medelvärme och sätt på lock. Det ska sjuda i cirka 15 minuter (ej koka).
 6. När det gått 15 minuter tar du ut kycklingbröstfiléerna och lägger över på en tallrik. Häll sedan i 1 dl arborioris i grytan och sätt på locket igen. Låt sedan koka enligt instruktioner (cirka 15-20 minuter).
 7. Under tiden tar du två gafflar och drar sönder kycklingen i mindre bitar/remsor med hjälp av gaffeln.
 8. Ta fram en separat skål till färskpressad citronjuice och äggulor. Pressa 2 citroner och ta sedan ut två äggulor som du vispar ihop i skålen.
 9. När arborioriset har kokat i 15-20 minuter lägger du i kycklingen igen.
 10. Därefter tar du 1 dl vätska från soppan som du häller ner i skålen med ägg och citronjuice. Vispa runt och häll sedan ner ägg och citronblandningen i grytan. Ta bort grytan från plattan och låt stå i cirka 5 minuter. Rör runt 2-3 gånger under den tiden.
 11. Smaka av med salt och peppar. Servera och njut av soppan medans den är varm!

Anteckningar

Använder du vatten och kycklingbuljongtärning ska du göra i ordning detta innan du häller i det i grytan.

Skip to Recipe