Skip to Content

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho är en grönsakssoppa från Andalusien i södra Spanien. Den serveras kall utan att kokas. En enkel förrätt eller lättare lunch som är härligt svalkande när det är varmt utomhus.

Jag lärde mig att laga denna traditionella soppa när vi bodde i Málaga. Det finns många olika recept på gazpacho och vilka ingredienser man har skiljer sig även mellan olika regioner.

Har du ätit gazpacho i Andalusien kommer du att känna igen smakerna i mitt recept, som är en klassisk version av denna ikoniska grönsakssoppa.

Tips för att lyckas med gazpacho

 • Använd så bra och färska råvaror som möjligt
 • Välj en gurka som inte har en bitter smak på skalet
 • Använd en mixer eller stavmixer
 • Låt stå i kylen i 30-60 minuter innan servering
Gazpacho huvudbild

Gazpacho

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Extra tid: 1 timme
Total tid: 1 timme 15 minuter

Gazpacho är en andalusisk soppa som görs på tomater, gurka och paprika. Den serveras vanligvis kyld när det är varmt ute.

Detta recept blir till fyra portioner som räcker utmärkt som förrätt, alternativt två större portioner.

Ingredienser

 • 1 kg tomater
 • 1 grön paprika
 • 1 gurka
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 salladslökar
 • 2 msk olivolja
 • 2 msk sherry (gärna vinagre de Jerez) eller rödvinsvinäger
 • 1 tsk finmalet havssalt
 • 1-2 skivor vitt bröd

Gör så här

 1. Skölj alla grönsaker och skala sedan gurkan. Hacka tomat, paprika, salladslök, vitlök och gurka i bitar och lägg dem sedan i en mixer, alternativt en skål om du använder en stavmixer.
 2. Häll ner sherry, bröd och havssalt. Mixa allt i några minuter tills det inte längre är några större bitar.
 3. Häll i 2 msk olivolja och mixa sedan i ytterligare 30-60 sekunder.
 4. Önskar du en lösare konsistens kan du hälla i en skvätt vatten och mixa runt igen.
 5. Häll över gazpachon i glas eller mindre skålar. Ställ sedan in den i kylen i minst 60 minuter. Servera soppan kall.

Anteckningar

För att göra en slät gazpacho kan du använda en finmaskig sil. Detta är inte traditionellt, men en del föredrar att äta sin gazpacho med en slät konsistens.

Ursprung & Historia

Gazpacho som vi känner till den idag utvecklades på 1800-talet när tomater lades till som en ingrediens. Innan dess gjordes soppan med bröd, vitlök, olivolja, salt och vinäger, vilket är snarlikt en annan spansk soppa som heter Ajo blanco.

Traditionellt gjordes gazpacho genom att mosa grönsakerna i en stor mortel. Man började med att mortla vitlök tillsammans med bröd, olivolja och salt.

Därefter lade man till mogna tomater och vinäger som sedan mortlades samman med resten av ingredienserna. Sedan hällde man över soppan i ett kärl av keramik för att kylas med hjälp av avdunstningskylning.

Olika varianter

Gazpacho äts i både Spanien och Portugal, särskilt under de varma sommarmånaderna. Varje region har sin variant samtidigt som det finns många andra lokala soppor som är snarlika.

Det finns röd, grön och vit gazpacho. Den röda varianten görs med tomat och den vita varianten görs utan tomat medans den gröna varianten innehåller kryddor som ger en grön färg på soppan.

Hur länge kan man spara gazpacho?

Det går bra att förvara soppan i kylen i 2-3 dagar. Du kan också frysa in gazpachon och tina upp vid ett senare tillfälle. Tänk på att smaken kommer att ändras både i kylen och i frysen.

Skip to Recipe