Skip to Content

Salmorejo

Salmorejo

Salmorejo är en andalusisk tomatsoppa som kommer ifrån staden Córdoba i södra Spanien. En personlig favorit som jag lagat många gånger när vi bodde i Spanien.

Det är en krämig tomatssoppa som serveras kall, antingen som lunch eller lättare middag under de varma sommarmånaderna.

När det är som varmast ute blir man oftast inte lika hungrig och man vill gärna ha något svalkande. Därför är Salmorejo en favorit i södra Spanien då den mättar lagom samtidigt som man äter något kallt.

Tips för att lyckas

Traditionellt förbereddes denna soppa i en mortel, men det går betydligt lättare att använda en mixer, vilket också är standard i dagens Spanien.

Undvik dock att mixa för länge. Precis som med pesto alla genovese vill man undvika att värma upp innehållet i samband med att man mixar med en stavmixer eller vanlig mixer.

  • Välj tomater på kvist.
  • Använd en vanlig mixer eller stavmixer.
  • Sila tomatkrämen med en finmaskig sil.
  • Täck över soppan om du ställer in den i kylen.
  • Använd en god olivolja.
  • Häll i en tesked sherryvinäger för extra smak.
Salmorejo-soppa-spanien

Ursprung & Historia

På spanska heter soppan Salmorejo Cordobés, vilket på svenska blir något i stil med ”Cordobiansk Salmorejo”. Rätten har tillagats åtminstone sedan 1800-talet i sin nuvarande form. På 1900-talet blev Salmorejo populär i flera delar av Spanien.

Det som har gett upphov till soppan är troligtvis en dryck som de romerska soldaterna drack. En blandning av örter, vinäger och vatten som kallades för posca, vilket var som en energidryck för romarrikets soldater.

För att göra drycken mättande tillsatte man bröd, vilket gav det en grötliknande konsistens. Posca och bröd är troligtvis det som lade grunden för spanska klassiker som Gazpacho, Salmorejo och Ajo blanco.

salmorejo soppa

Salmorejo

Antal: 2-4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 25 minuter

Detta är ett traditionellt recept från Cordóba i Andalusien, där soppan har sitt ursprung. Salmorejo går snabbt att laga.

För att kunna göra just detta recept behöver du ha tillgång till en stavmixer alternativt en vanliga mixer/matberedare.

Receptet blir till fyra mindre portioner, alternativt två fullstora huvudrättsportioner.

Ingredienser

  • 1 kg tomater på kvist
  • 100 ml olivolja (extra virgin)
  • 200 gram lantbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 hårdkokta ägg
  • 100 gram serranoskinka
  • 2-3 krm finmalet havssalt
  • Persilja (garnering)

Gör så här

  1. Börja med att koka två ägg tills de är hårdkokta. Under tiden skalar du 1 kilo tomater och skär dem i mindre bitar.
  2. Ta fram en skål eller behållare för att mixa med stavmixer. Lägg sedan i tomaterna i den eller om du har en vanlig mixer/matberedare. Mixa sedan tomaterna tills du får en tomatkräm.
  3. Sila tomatkrämen i en finmaskig sil och häll sedan tillbaka tomatkrämen i mixern/behållaren.
  4. Dela 200 gram lantbröd i mindre bitar och lägg ner i mixern.
  5. Tillsätt 100 ml olivolja, 1 normalstor vitlöksklyfta och 2-3 krm finmalet havssalt.
  6. Mixa allt med en stavmixer eller vanlig mixer. Häll sedan upp soppan i djupa tallrikar.
  7. Skala äggen och skär dem i mindre bitar.
  8. Ta fram serranoskinkan och skär den i mindre bitar.
  9. Toppa soppan med småbitar av serranoskinka och ägg som du ser på bilden ovan. Garnera gärna med persilja.
  10. Ställ gärna in soppan i kylen en stund. Den ska helst serveras kall.

Anteckningar

Ett tips för att skala tomaterna är att skära ett kryss i varje tomat. Därefter lägger du dem i varmt vatten i någon minut. Då blir det mycket lättare att få bort tomatskalet.

För extra smak på soppan kan man hälla i en skvätt sherryvinäger samtidigt som man häller i olivoljan.

Täck gärna över din salmorejo om du ställer in den i kylen, så att det inte kommer någon bismak från något annat som finns i kylskåpet.


Har du smakat mitt recept på Salmorejo? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe