Skip to Content

Tom Kha Gai – Thailändsk kycklingsoppa

Tom Kha Gai – Thailändsk kycklingsoppa

Tom Kha Gai är en smakrik soppa från Thailand med bland annat kyckling, galangal och kokosmjölk. Jag har lärt mig att laga denna rätt i Chiang Rai och med rätt råvaror så smakar den precis som på restaurang i Thailand. 

Var köper man ingredienser till Tom Kha Gai?

Jag rekommenderar att du beger dig till närmsta asiatiska livsmedelsaffär. Det gör stor skillnad med vilka råvaror som används för att laga denna maträtt. I vanliga mataffärer finns det sällan samma märken på produkter som i Thailand.

Det är också ovanligt med galangal i vanliga mataffärer. Däremot brukar det alltid finnas i frysdisken i asiatiska livsmedelsaffärer. Passa på att köpa en god fisksås, kokosmjölk, oystersås m.m när du ändå är där. Det gör jättestor skillnad när du lagar thailändsk mat hemma.

Tips för att laga en god Tom Kha Gai

  • Köp ingredienser i en asiatisk livsmedelsbutik.
  • Banka på citrongräset som det står i receptet.
  • Tillaga inte kycklingen för länge.

tom kha gai

Redskap som jag använt

Tom Kha Gai recept

Tom Kha Gai - Thailändsk kycklingsoppa

Antal: 3-4 portioner
Förberedelse: 30 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 1 timme 30 minuter

Tom Kha Gai är en klassisk kycklingsoppa från Thailand med rika smaker. En relativt enkel rätt att göra som passar lika bra som lunch till middag.

Ingredienser

  • 3-4 kycklingfiléer eller kycklinglårfil
  • 1 liter kokosnötmjölk
  • 200-300 gram vit svamp
  • Galangal - cirka 2 cm bit (går att använda ingefära)
  • 2 tsk thailändsk röd currypaste
  • 9,5 dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 2-3 kaffirlimeblad
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja (exempelvis rapsolja)
  • 1 st citrongräs (färsk)
  • 1-2 chilifrukter
  • 2 msk fisksås
  • 1-2 msk kokosnötsocker (farinsocker går även bra)
  • 2-3 msk limejuice (cirka 2 limefrukter)
  • 2-3 st salladslökar

Gör så här

  1. Koka upp 9,5 dl vatten i en stor kastrull och lägg sedan i 2 kycklingbuljongtärningar. Rör runt och koka tills buljongtärningarna har löst upp sig. Ta av från plattan och ställ åt sidan.
  2. Häll 2 msk olja i en annan kastrull (minst 1,5 till 2 liter).
  3. Skala schalottenlöken och vitlök och skär sedan dem i bitar och lägg i kastrullen.
  4. Banka lite lätt på citrongräset med något hårt (exempelvis en mortelstöt). Skär sedan i bitar som är cirka 5 cm långa. Lägg i citrongräset i kastrullen.
  5. Skär chilin på mitten och kärna ur. Lägg i chilin i kastrullen och skiva sedan galangal som du också lägger i kastrullen tillsammans med 2 tsk röd currypaste.
  6. Sätt på värmen på kastrullen och stek i några minuter. Tänk på att röra runt hela tiden så att det inte bränns vid.
  7. Häll sedan över kycklingbuljongen i kastrullen med kryddorna och löken. Lägg i 2-3 kaffirlimeblad. Låt sjuda i cirka en halvtimme. Sila sedan bort kryddorna och löken och häll över soppan i den stora kastrullen.
  8. Skiva svampen och skär kyckling i mindre bitar. Häll i 1 liter kokosmjölk i den stora kastrullen samtidigt som du lägger i kycklingen och svampen.
  9. Låt soppan sjuda tills kycklingen är tillagad.
  10. Tillsätt 2 msk fisksås, 2 msk limejuice och socker. Smaka av först och häll sedan i lite mer om det behövs för smaken. Koka upp soppan i cirka två minuter och lägg samtidigt i hackad salladslök.
  11. Servera och njut av en Tom Kha Gai som smakar precis som i Thailand! Garnera gärna med extra lime på sidan och lägg strimlad chili och koriander på toppen av soppan.

Anteckningar

För en genuin smak på din Tom Kha Gai rekommenderar jag att använda Galangal. Om du inte får tag på detta så kan du byta ut det mot ingefära för en liknande smak.

Olika varianter på Tom Kha

Tom betyder ungefär ”koka en buljong” på thailändska och ”Kha” betyder galangal. Kyckling är allra vanligast att använda för denna soppa, men den görs även med fläsk (Tom Kha Moo) och med räkor (Tom Kha Goong).

Historia

Rätten nämns för första gången under 1800-talet, men var då inte en soppa, utan mer en rätt med kyckling eller anka som fick skjuda i en lätt kokosbuljong med en mycket galangal.

Den serverades med en chiliblandning som man kunde dippa köttet i. Sedan dess har Tom Kha Gai utvecklats och blivit en av Thailands mest älskade maträtter.

Tom Kha Kai


Har du smakat mitt recept på Tom Kha Gai? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe