Chimichurri är ett sydamerikanskt tillbehör som framförallt serveras till grillat kött i Argentina och Uruguay. En grön sås med olivolja, persilja, chili och vitlök som bas.
Längre ner i detta inlägg hittar du mitt recept på Chimichurri samt steg för steg instruktioner om hur du blandar ihop detta goda tillbehör!
Tips för att lyckas
- Finhacka persilja, vitlök och chili noggrant.
- Låt din chimichurri stå och dra 1-2 timmar i kylen för extra smak.
- Använd en god olivolja.

Redskap som jag använt
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se vilka råvaror som jag har använt. Självklart kan du använda andra märken utifrån budget och egna preferenser. Denna information delar jag för att andra ska kunna följa receptet till punkt och pricka med likadana råvaror.
- Ekologisk persilja
- Röd chili (eko)
- Torkad koriander (eko, Powerfruit)
- Torkad oregano (urtekram)
- Vitlök (eko, ICA)
- Rödvinsvinäger från Zeta (eko)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Ekologisk citron
- Olivolja (urtekram)
Ursprung & Historia
Chimichurri har sitt ursprung i Sydamerika och både Argentina och Uruguay gör anspråk som ursprungsland för denna gröna sås.
Namnets ursprung är okänd, men en möjlig teori är att det kommer ifrån det baskiska ordet Tximitxurri, som kan översättas till ”en mix av flera saker utan någon särskild ordning”.
De första som blandade ihop chimichurri var troligtvis gauchos, sydamerikanska cowboys, som då använde blandningen för att smaksätta kött som grillades över öppen eld.

I Argentina är det vanligt att ställa fram en skål med chimichurri till både kött och pasta. Receptet varierar från familj till familj med olika mängder av huvudingredienserna.
En traditionell chimichurri görs på finhackad persilja, finhackad vitlök, torkad oregano, finhackad chili eller chili flakes samt olivolja och vinäger.

Chimichurri
Chimichurri är ett sydamerikanskt tillbehör som framförallt serveras till grillat kött och fisk. Det är både nyttigt och gott samt enkelt att blanda ihop.
Ingredienser
- 1 dl finhackad persilja
- 2 vitlöksklyftor (normalstora)
- 1 tsk oregano (torkad)
- 1 tsk koriander (torkad)
- 1 röd chili
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk färskpressad citronjuice
- 5 msk olivolja
- 0,5-1 tsk finmalet havssalt
Gör så här
- Börja med att finhacka persilja så att du får 1 dl finhackad persilja. Lägg över i en skål.
- Finhacka 2 vitlöksklyftor och 1 röd chili. Lägg sedan den finhackade chilin och vitlöken i skålen med persilja.
- Blanda ner 1 tsk torkad koriander och 1 tsk torkad oregano samt 2 msk rödvinsvinäger och 1 tsk färskpressad citronjuice.
- Häll sedan i 5 msk olivolja och 0,5 tsk finmalet havssalt. Rör runt med en sked och smaka sedan av. Tillsätt eventuellt 0,5 tsk salt extra.
- Ställ gärna in din chimichurri i kylen. Täck över skålen och låt stå i 1-2 timmar för extra smak. Servera till kött, fisk, vegobiffar m.m.
Anteckningar
Vill du att det ska vara lite mer sting i din chimichurri så kan jag tipsa om att blanda ner 0,5 tsk chiliflakes samt hacka ner 1 extra vitlöksklyfta, så att du har 3 vitlöksklyftor totalt.
Rekommenderade produkter
Har du provat mitt recept på Chimichurri? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!