En fransk potatissallad är ett utmärkt tillbehör som passar perfekt till grillat kött eller fisk. Den är något lättare än en klassisk svensk potatissallad då den inte innehåller majonnäs.
I detta recept använder jag färsk persilja och dill som ger en trevlig smakkombination tillsammans med kapris och salladslök. Detta blandar jag sedan med en snabbmixad dressing på äppelcidervinäger, dijonsenap, honung och salt & peppar.
Det går relativt snabbt att slänga ihop en fransk potatissallad. Egentligen är det kokandet av potatis som tar längst tid. På cirka 45 minuter har du denna rätt färdig, alternativt 1 timme och 45 minuter ifall du vill låta smakerna stå och dra i kylen.
Tips för att lyckas
- Använd en fast potatissort.
- Koka ej potatisen för länge.
- Finhacka dill och persilja noggrant
- Använd flytande honung
- Låt stå i kylen i cirka 1 timme för extra smak.

Redskap som jag använt
Råvaror som jag använt
Nedan kan du se exakt vilka råvaror som jag använt för att göra detta recept. Denna information delar jag för att andra ska kunna följa receptet till punkt och pricka.
Sedan är det såklart upp till var och en vilka råvaror man använder utifrån budget och egna preferenser.
- Gourmetpotatis från Ica (Kravmärkt)
- Salladslök
- Dll (eko)
- Persilja (eko)
- Kapris från Kung Markatta (eko)
- Olivolja från Urtekram (eko)
- Äppelcidervinäger från Kung Markatta
- Honung från Honungsskafferiet i Viken
- Dijonsenap (Kung Markatta)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Svartpeppar (eko)

Fransk potatissallad
Fransk potatissallad är enkelt att göra och det passar utmärkt till grillat eller som en rätt på ett buffebord.
Detta recept räcker till cirka 4-6 portioner.
Ingredienser
- 800 gram potatis (fast)
- 3-4 salladslökar
- 0,5 dl finhackad dill
- 0,5 dl finhackad persilja
- 3 msk kapris
Dressing
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk dijonsenap
- 2 tsk honung
- 1 tsk finmalet havssalt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
- Börja med att koka potatis. Skala den först om du föredrar det. Annars kan du behålla skalet ifall du använder ekologisk potatis.
- Koka potatisen tills den har mjuknat. Skölj med kallt vatten och ställ kastrullen åt sidan.
- Finhacka persilja, dill och salladslök.
- Skiva potatisen och ta sedan fram en stor skål där du lägger i potatisen med salladslök, finhackad persilja, dill och kapris.
- Blanda ihop dressingen i en separat skål, 0,5 dl olivolja, 1 msk äppelcidervinäger, 2 tsk dijonsenap, 2 tsk flytande honung, 1 tsk finmalet havssalt och 1 krm svartpeppar. Rör ihop dressingen och häll den sedan över potatisen.
- Blanda sedan runt allt i skålen med hjälp av två skedar från varsin sida. Täck över skålen och ställ in i kylen. Låt stå i cirka 1 timme för extra smak.
Anteckningar
Vill du ha kvar skalet på potatisen så rekommenderar jag ekologisk potatis, då potatis är en av de mest besprutade grödorna vi har i Sverige. I skalet sitter mycket av nyttigheterna och därför brukar jag alltid ha kvar detta.
Rekommenderade produkter
Har du provat detta recept på fransk potatissallad? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!