Att göra egen majonnäs hemma är varken svårt eller tidskrävande, men det gäller att inte ha för bråttom i samband med vispandet.
Numera gör jag alltid hemgjord majonnäs istället för att köpa färdig. Tidigare trodde jag att det var komplicerat att göra egen majonnäs, men det är det verkligen inte.
På 10 minuter får man en hemgjord majonnäs utan tillsatser och konserveringsmedel där man själv kan bestämma vilken olja och ägg används samt önskad smaksättning.
Tips för att lyckas med att göra egen majonnäs
- Använd rumstemperade ägg och olja.
- Tillsätt endast några droppar olja i början.
- Använd en ballongvisp.
- Ha inte för bråttom.

Redskap som jag använt
- Ballongvisp i rostfritt stål
- Bunke i rostfritt stål
- Måttsats i rostfritt stål
- Glasburk med lock
Råvaror som jag använt
- Neutral olja från Kung Markatta
- Ekologiska ägg från Görslövsgården
- Fransk dijonsenap
- Vitvinsvinäger från Zeta (eko)
- Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
- Färskpressad citronjuice från ekologisk citron
- Ekologiskt socker
Ursprung & historia
Majonnäsens ursprung är omstritt, men det mesta pekar på att det är en fransk skapelse, åtminstone så som vi känner till majonnäsen idag med senap och vinäger eller citron som smaksättning.
Inspirationen har dock troligtvis hämtats från den lilla hamnstaden Mahón på Menorca. Fransmännen erövrade ön 1756 och kocken till Duc de Richelieu ska då ha presenterat en sås som var gjord på ägg och olja, som kallades för ”mahonnaise” efter stadens namn.

När duc de Richelieu kom tillbaka till Frankrike så ska såsen ha blivit mycket uppskattad av det franska hovet. Det finns även berättelser som beskriver hur hertig Richelieu först smakade såsen på en lokal restaurang i Mahón efter att han bett om att bli serverad mat under belägringen av Mahón.
Första gången som en kall majonnäs nämns där äggulor emulgerats med olja går tillbaka till den franska kocken Antonin Caréme, som då benämnde såsen ”magnonaise”. Sedan 1815 finns ordet mayonnaise med i det engelska språket.
Vanliga misstag när du gör egen majonnäs
Olika temperaturer på äggulor och olja
Det vanligaste ”felet” som de flesta gör när de ska göra hemgjord majonnäs är att använda kylskåpskalla äggulor och rumstempererad olja.
Vad som händer då är att äggulorna inte mixas samman med oljan. Det viktigaste är alltså att dessa två huvudingredienser håller samma temperatur när de ska vispas samman.

Oljan tillsätts för snabbt och för stor mängd åt gången
När äggulorna och oljan ska vispas samman är det viktigt att tillsätta oljan droppvis i början samtidigt som du vispar.
Många häller i för mycket olja åt gången och då hinner inte äggulorna och oljan ”gifta sig”. När äggulorna och oljan mixas samman kan mängden olja ökas successivt i en jämn stråle samtidigt som man vispar.


Majonnäs
Ett enkelt recept som påminner om majonnäsen från Hellmans i smaken, fast utan konserveringsmedel.
Ingredienser
- 2 äggulor (rumstempererade)
- 3 dl sol- eller rapsolja (rumstempererad)
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 krm färskpressad citronjuice
- 2 krm havssalt (malt)
- 1 krm socker
Gör så här
- Se till att både ägg och olja har rumstemperatur innan du börjar.
- Ta fram en större skål/bunke. Knäck äggen och separera äggulorna från äggvitan försiktigt och lägg dem i bunken.
- Måtta upp 1 dl olja och tillsätt sedan några droppar olja i bunken med äggulor. Vispa samtidigt och tillsätt oljan droppvis tills du ser att äggulorna och oljan går samman och får en krämigare konsistens.
- Därefter kan du tillsätta mer olja åt gången, men gör detta varsamt med en jämn och smal stråle samtidigt som du fortsätter att vispa.
- Efter att du har haft i 3 dl olja tillsammans med äggulorna så tillsätter du övriga ingredienser och blandar samman.
- Lägg över din hemgjorda majonnäs i en lufttät burk om du inte ska använda den direkt. Förvara i kylskåpet för ökad hållbarhet.
Anteckningar
Undvik att använda kallpressad rapsolja då det ger en distinkt smak på majonnäsen. Håll dig till en neutral olja utan tydlig smakkaraktär.
Rekommenderade produkter
Vanliga frågor och svar
Äggvitan som blir över kan bland annat användas till att göra maränger.
En hemgjord majonnäs utan konserveringsmedel håller i ett par dagar i kylskåpet.
Den vanligaste orsaken till att majonnäs spricker är för att man har hällt i för mycket olja åt gången. Äggulorna och oljan hinner då inte emulgera.
En majonnäs som görs på olivolja får oftast en bitter smak. Därför är det bättre att använda en neutral olja utan smak, så som solrosolja eller rapsolja.
Recept som innehåller majonnäs
Har du provat detta recept på hemgjord majonnäs? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!