Skip to Content

Naanbröd

Naanbröd

Naanbröd är ett klassiskt tunnbröd från Indien som ofta äts som tillbehör till diverse indiska maträtter, exempelvis Tikka Masala, Butter Chicken eller Rogan Josh. Traditionellt bakas naanbröd i en tandooriugn.

I Sverige är det nog inte så många som äger en tandooriugn, men som tur är går det bra att steka indiska naanbröd i vanlig stekpanna och allra helst en gjutjärnspanna.

Mitt recept är ett klassiskt naanbrödsrecept som jag har lärt mig under mina resor till Indien. Det inkluderar även yoghurt och mjölk. Detta recept är med vitlök och koriander som topping, men det går även bra att göra en naturell variant utan vitlök och koriander.

Recept med samtliga instruktioner och ingredienser hittar du längre ner. Smaklig måltid!

Indiska naanbröd som tillagas i en tandooriugn på traditionellt vis.

Tips för att lyckas med indiska naanbröd

Börja med jästblandningen som består av torrjäst, socker och fingervarmt vatten. Denna ska sedan stå i 10 minuter tills det bildas ett skum på toppen.

Ett annat tips för att lyckas med naanbröd är att täcka över både deg och färdigstekta bröd medans de andra bröden tillagas. Detta för att de inte ska bli torra samt för att alla naanbröd ska hålla värmen efter stekning.

I stekpannan ska naanbrödet få stora bubblor på ovansidan. På medelvärme krävs det vanligtvis att man steker varje bröd i 1,5 – 2 minuter innan man vänder och steker i ytterligare en minut på andra sidan.

naanbröd
indiska naanbröd

Naanbröd (indiskt tunnbröd)

Antal: 12 naanbröd
Förberedelse: 2 timmar
Tillagningstid: 30 minuter
Total tid: 2 timmar 30 minuter

Naanbröd är en typ av tunnbröd från Indien som kan göras med olika toppings, exempelvis med vitlök och ost.

Ingredienser

 • 2 tsk torrjäst
 • 1 tsk socker
 • 4 msk fingervarmt vatten
 • 1,5 dl fingervarm mjölk
 • 10 dl vetemjöl
 • 2 tsk salt
 • 2 dl yoghurt
 • 2 msk olivolja
 • 8 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
 • 1 knippe koriander (kan uteslutas)
 • Smör

Gör så här

 1. Ta fram en bunke och blanda samman 2 tsk torrjäst, 1 tsk socker och 4 msk fingervarmt vatten. Låt stå i cirka 10 minuter.
 2. Ta fram en separat bunke där du häller ner 10 dl vetemjöl och 2 tsk salt. Blanda sedan ner jästblandningen i bunken med mjöl tillsammans med 2 dl yoghurt och 2 msk olivolja samt 1,5 dl fingervarm mjölk. Blanda till en deg och tillsätt eventuellt 0,5 - 1 dl vetemjöl om degen är för lös.
 3. Knåda degen i 5 minuter tills den har en jämn och fin rund form. Smörj en bunke med olivolja på kanterna och lägg ner degen i skålen. Täck över och låt sedan jäsa i 90-120 minuter.
 4. Skala och finhacka 8 vitlöksklyftor. Lägg upp den finhackade vitlöken på en mindre tallrik. Grovhacka koriander och lägg upp på en separat tallrik. Ställ åt sidan så länge.
 5. Dela upp naanbrödsdegen i 12 bitar. Rulla dem till bollar och använd sedan en kavel för att kavla ut dem till en oval eller rund form.
 6. Fördela vitlök och koriander på varje bröd och ta sedan hjälp med en sked för att försiktigt pressa in vitlöken och koriandern i brödet.
 7. Värm upp en stekpanna på medelvärme med olivolja. Stek sedan varje bröd i cirka 1,5-2 minuter tills det blir stora bubblor på ovansidan. Därefter vänder du på naanbrödet och steker i ytterligare 1 minut på andra sidan.
 8. Lägg över naanbrödet på en tallrik och pensla på smör. Täck sedan över med en handduk. Upprepa sedan med nästa bröd tills du har stekt upp alla naanbröd.
 9. Servera naanbröden varma och njut av dem tillsammans med valfri indisk maträtt.

Anteckningar

Mängden mjöl som behövs kan variera då inget mjöl är det andra likt. Börja med 10 dl vetemjöl och tillsätt upp till 1 dl extra vid behov. Degen ska inte vara rinnig.

Skip to Recipe