Skip to Content

Pizzasallad

Pizzasallad

Pizzasallad är ett svenskt tillbehör som har blivit standard att få till pizzan när man beställer pizza runtom i Sverige. Jag tycker dock att den är god att äta bara som den är och skulle även vilja påstå att den passar bra till mycket annat också, inte bara pizza.

En hemgjord pizzasallad håller i upp till en vecka i kylan. För min del så lyckas jag aldrig ha kvar den så länge då familjen äter upp den betydligt snabbare än så.

Huvudingredienserna är strimlad vitkål, olja, vinäger, salt och svartpeppar. Utöver det så finns det olika varianter. En del blandar i morötter och en del blandar i paprika. Personligen föredrar jag min pizzasallad utan några extra frukt eller grönsaker.

Pizzasalladens historia och ursprung

Det var i slutet på 1960-talet som pizzasalladen gjorde sitt intåg i Sverige, genom den italienske krögaren Gueseppe Sperandio. Han serverade då en sallad med strimlad vitkål i vinägrett på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera i Stockholm.

Hans recept var baserat på den kroatiske salladen Kupus Salata, som är snarlik pizzasallad, även om den inte smakar helt likadant. Pizzasallad är således inget med italienskt ursprung, utan förekommer endast i Sverige och Finland som tillbehör till pizza.

pizzasallad i en skål

Tips för att lyckas med hemgjord pizzasallad

Det finns många recept på pizzasallad, men de flesta saknar en ingrediens som är vanligt förekommande på pizzerior och det är spad från konserverad ananas. Spadet ger en särskild smak på pizzasalladen och det är en ingrediens som jag inte tycker att man ska utesluta ifall man vill göra en variant som liknar den pizzasallad som serveras på pizzerior runtom i Sverige.

Det behövs även något sött för att balansera vinägern. Där använder jag honung eftersom att jag försöker att undvika raffinerat socker så mycket jag bara kan. Strösocker är dock vanligare som ingrediens än honung, så där kan man själv avgöra vad man föredrar.

Grovmalen svartpeppar som mals direkt ur pepparkvarnen är ett moment som man inte heller bör hoppa över. Likaså när det kommer till att massera in alla ingredienser i vitkålen.

Utrustning

För att göra detta receptet har jag använt följande redskap:

 • Bunke i rostfritt stål
 • Osthyvel
 • Pepparkvarn
 • Mått i rostfritt stål
närbild på pizzasallad

Pizzasallad

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Extra tid: 1 timme
Total tid: 1 timme 20 minuter

Pizzasallad är ett klassiskt tillbehör till pizza, som egentligen passar bra till mycket annat eller bara för att äta som den är.

Detta recept ger cirka 4-6 portioner. Allra godast blir pizzasalladen om den får stå och dra sig i några timmar, gärna över natten.

Ingredienser

 • 500 gram strimlad vitkål
 • 4 msk spad från konserverad ananas
 • 4 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
 • 2 msk flytande honung
 • 0,5 dl olivolja
 • 1,5 tsk finmalet havssalt
 • Svartpeppar (grovmalen)

Gör så här

 1. Börja med att strimla vitkål så att du har 500 gram strimlad vitkål.
 2. Lägg sedan vitkålen i en stor bunke och strö över 1,5 tsk finmalet havssalt. Massera sedan in saltet och kläm på vitkålen med händerna i cirka 1-2 minuter tills kålen börjat vätska sig. Låt sedan stå i 15 minuter.
 3. Blanda ner 4 msk äppelcidervinäger, 4 msk spad från konserverad ananas, 0,5 dl olivolja och 2 msk flytande honung (alternativt 1,5 msk strösocker).
 4. Grovmal sedan svartpeppar med en kvarn direkt över pizzasalladen. Massera in alla ingredienser med händerna och se till att alla ingredienser blandas väl. Täck sedan över bunken med exempelvis en större tallrik. Ställ in bunken i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar (gärna över natten).
 5. Rör runt innan servering och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt, peppar eller socker/honung.

Anteckningar

Jag brukar använda en osthyvel för att strimla vitkålen. Har man en mandolin så går det utmärkt att använda den, annars är osthyvel ett bra alternativ.

Skip to Recipe