Skip to Content

Pocherade ägg

Pocherade ägg

Pocherade ägg är otroligt gott och enkelt att göra, även om många har en föreställning om att det skulle vara komplicerat att lyckas med.

Ett pocherat ägg har en fast äggvita och en krämig och rinnig äggula inuti. En klassiker som är en av huvudingredienserna i frukostklassiker som Eggs Benedict och Eggs Florentine.

Att pochera ägg är egentligen inget svårt. Det enda du behöver är en kastrull, vatten, vinäger och ett färskt ägg. I receptet nedan går jag igenom steg för steg hur du ska göra för att lyckas med pocherade ägg.

Tips för att lyckas

  • Använd så färska ägg som möjligt, helst direkt från gården.
  • Vattnet i kastrullen ska endast sjuda, inte koka.
  • Knäck ägget i en liten skål och häll sedan ut ägget i kastrullen.
  • Gör en stark virvel i mitten med hjälp en sked.
  • Häll 1 msk vinäger i vattnet.

På restaurang är det vanligt att få pocherade ägg som ser helt perfekta ut. I många fall har kocken då klippt bort äggvita som gör att det ser mer enhetligt ut.

Detta kan man själv göra efteråt ifall man vill att det ska vara extra snyggt vid servering. Man kan även hjälpa till att fösa ihop ägget med en slev i samband med att ägget pocheras.

För min del så tycker jag att det är viktigare att ha en jämn virvel i kastrullen och att man varsamt häller ner ägget i kastrullen. På så vis så formas ägget på egen hand till ett vackert pocherat ägg.

Pocherat ägg

Pocherade ägg

Antal: 1 pocherat ägg
Förberedelse: 5 minuter
Tillagningstid: 3 minuter
Total tid: 8 minuter

Ett pocherat ägg bjuder på en härlig smakupplevelse där äggvitan är fast samtidigt som äggulan är krämig och rinnig inuti.

Ingredienser

  • 1 ägg (så färskt som möjligt)
  • 2 liter vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
  2. Knäck 1 ägg i en liten skål och ställ åt sidan.
  3. Häll i 1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger i kastrullen med vatten.
  4. Sänk värmen på plattan så att det inte längre kokar. Vattnet ska sjuda.
  5. Skapa en virvel med hjälp av en sked och lägg sedan ner ägget i kastrullen medans virveln snurrar runt och omfamnar ägget.
  6. Låt ägget vara i 3 minuter och ta sedan upp det med hjälp av en hålslev.

Anteckningar

Det går bra att pochera flera ägg åt gången. Tänk bara på att äggen måste knäckas i separata skålar och hällas ner individuellt i kastrullen.


Har du testat att pochera ägg och följt mina instruktioner? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan!

Skip to Recipe