Skip to Content

Röd Pesto

Röd Pesto

Röd pesto, eller Pesto Rosso som italienarna säger är en variant på pesto som görs med soltorkade tomater. Den har sitt ursprung i södra Italien, närmare bestämt på Sicilien.

Precis som traditionell Pesto alla Genovese så kan röd pesto användas på liknande vis, exempelvis som tillbehör till pasta eller som ingrediens för en matigare smörgås. Pesto Rosso kan även användas som smakförstärkare.

Traditionellt används en mortel för att göra pesto och det är ingen skillnad med röd pesto. Anledningen till att man använder mortel är dels för att det inte fanns matberedare förr, men också för att basilika kan få en besk smak ifall den utsätts för värme, vilket kan hända om man mixar något i en matberedare.

Ska du använda matberedare så är tricket att använda pulsfunktionen för att mixa innehållet och inte låta matberedaren mixa runt i flera minuter i sträck. Jag kör alltid med en mortel när jag gör pesto och enligt mig blir smaken bäst så. Skillnaden i tillagningstid är cirka 10 minuter, sen får man dessutom lite träning när man mortlar runt innehållet.

pasta med röd pesto

Tips för att lyckas med röd pesto

  • Använd så färsk basilika som möjligt.
  • Skär soltorkade tomater och grillad paprika i mindre bitar om du ska mortla.
  • Tillsätt olivolja på slutet efter behov, börja med någon matsked och tillsätt sedan mer tills önskad konsistens uppnås.
  • Smaka av med finmalet havssalt och nymald svartpeppar.
pesto rosso i mortel

Röd pesto (Pesto Rosso)

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Total tid: 20 minuter

Röd pesto är en variant på den mer traditionella pesto alla genovese. Denna variant görs med soltorkade tomater och grillad paprika. På italienska säger man pesto rosso.

Ingredienser

  • 200 gram soltorkade tomater
  • 200 gram grillad paprika (inlagd)
  • 50 färska basilikablad
  • 1 vitlöksklyfta (pressad)
  • 60 gram pinjenötter
  • 50 gram parmesanost (riven)
  • 3-4 msk olivolja
  • Finmalet havssalt & nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Grovhacka soltorkade tomater och den grillade paprikan.
  2. Lägg dem sedan i en mortel och mortla med basilika, pressad vitlök och pinjenötter. Mortla tills allting är välblandat.
  3. Riv 50 gram parmesan och lägg ner i morteln. Tillsätt sedan 3-4 msk olivolja och mortla runt tills allting är mixat.
  4. Smaka av med finmalet havssalt och nymald svartpeppar. Jag brukar ta i cirka 2 krm finmalet havssalt och ungefär 1 krm nymald svartpeppar.

Anteckningar

Du kan mixa allt i en matberedare istället för mortel. Använd då pulsfunktionen så att matberedaren inte blir för varm, då basilikan kan få en besk smak utav det.

Skip to Recipe