Risgrynsgröt

risgrynsgröt

Risgrynsgröt är en klassiker under julen, eller som frukost. För mig personligen känns det inte som att det varit jul på riktigt innan jag ätit en skål med varm gröt som jag toppar med kanel och socker. 

Det är både gott och enkelt att göra egen risgröt hemma. Allt du behöver är grötris, mjölk, vispgrädde, kanelstång, socker, smör, salt och vatten. 

Risgrynsgröt har varit en favorit hos det svenska folket sedan 1800-talet, innan dess var det bara de rika som hade råd att importera risgrynen som var dyrt att importera innan dess. I folkmun kallas risgrynsgröten även för tomtegröt, julgröt eller risgröt. 

Tips för att göra en riktigt god risgrynsgröt

  • Skölj grötriset innan du börjar laga risgrynsgröten. 
  • Använd standardmjölk (3%) och vispgrädde (40%). 
  • Rör runt med jämna mellanrum så att gröten inte bränns.
  • Använd Ceylonkanel, även kallad äkta kanel, som har en lägre halt av kumarin. 
  • Tillsätt inte för mycket salt.

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller hemkokt risgrynsgröt?

Risgrynsgröten som du gör efter detta recept håller åtminstone 2-3 dagar i kylskåpet. 

Hur serverar man risgrynsgröt?

Det är vanligt att servera risgrynsgröt med kanel och socker. Många gillar även en skvätt mjölk eller sylt på gröten. Saftsås är ett annat populärt tillbehör, särskilt i samband med julen.

risgrynsgröt med kanel i en skål

Är det bra att äta risgrynsgröt?

Risgrynsgröt utan fullkorn bidrar med snabba kolhydrater och är inte särskilt näringsrikt, även om det är väldigt gott. För att öka näringsinnehållet kan du bland annat använda grötris med fullkorn samt lägga till några nyttiga bär, så som blåbär.

Kan man göra vegansk risgrynsgröt?

Det går bra att göra egen risgrynsgröt som är vegansk. Ersätt mejeriprodukterna med motsvarande produkter från växtriket. 

risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Antal: 4 portioner risgrynsgröt
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 50 minuter

Risgrynsgröt är en klassiker under julen och visst kan man köpa färdig, men det är väldigt enkelt och gott att göra egen gröt hemma.

Detta recept ger cirka 4 portioner risgrynsgröt.

Ingredienser

  • 2,5 dl grötris
  • 8 dl standardmjölk (3%)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 kanelstänger (ceylonkanel)
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 2-3 krm salt

Gör så här

  1. Ta fram ett durkslag och börja med att skölja grötriset.
  2. Häll i grötris, vatten, smör och salt i en kastrull. Rör runt och låt koka i ungefär 10 minuter.
  3. Häll i 6 dl mjölk och 2 dl vispgrädde tillsammans med 2 kanelstänger och 1 msk strösocker. Låt risgrynsgröten puttra på svag värme under lock i cirka 35-40 minuter. Tillsätt 2 dl mjölk när det gått ungefär 15-20 minuter. Tänk på att röra runt med jämna mellanrum och håll koll så att gröten inte bränns i botten.
  4. Ta ut kanelstängerna och servera risgrynsgröten varm, exempelvis med kanel och socker eller med saftsås.

Anteckningar

Var noga med att röra om i gröten med jämna mellanrum när den puttrar på svag värme. Det är viktigt att den inte blir bränd i botten.

Andra julrecept


Har du smakat detta recept på risgröt? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe