Skållade mandlar

skållade mandlar

Att skålla mandel är enkelt och tar endast ett par minuter att göra, sedan får du enkelt bort skalet från mandlarna och kan använda dem till glögg eller för att göra egen marsipan eller mandelmassa.

Så här skållar du mandlar

Nedan har du en steg-för-steg guide med bilder och instruktioner på hur man gör skållad mandel. 

Steg 1

Koka upp vatten i en kastrull. Ta så mycket vatten så att det täcker mandlarna. När vattnet kokar så häller du i mandlarna och låter dem skållas i kokande vatten i cirka 1 minut. 

Steg 2

Därefter häller du över mandlarna i ett durkslag och sköljer med kallt vatten.

Steg 3

Ta sedan bort skalet från mandlarna och lägg ut dem på en kökshandduk eller hushållspapper. Låt mandlarna torka upp i någon minut.

skalade mandlar som torkar på hushållspapper

Steg 4

Ät dina skållade mandlar som de är eller använd till bakning, exempelvis marsipan, mandelmassa eller till glöggen. 

skållade mandlar

Vanliga frågor och svar

Varför skålla mandel?

Anledningen till att skålla mandlar är att det blir enklare att få bort skalet från mandlarna.

Är skållade mandlar nyttigt?

I skalet finns bland annat fytin som är ett ämne som binder magnesium, kalcium och järn, vilket gör det svårare för kroppen att ta upp dessa mineraler.

Genom att skålla mandlarna och ta bort skalet blir det därför lättare för kroppen att ta upp mineraler som magnesium, järn och kalcium som det finns mycket av i sötmandel.

skållade mandlar

Skållade mandlar

Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 2 minuter
Total tid: 12 minuter

Att skålla mandlar gör det mycket lättare att få bort skalet. Anpassa mängden sötmandel utifrån ändamål.

Ingredienser

  • Sötmandel (valfri mängd)
  • Vatten

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Vattnet ska täcka mandlarna.
  2. Lägg i mandlarna i det kokande vattnet. Låt mandlarna skållas i kokande vatten i cirka 1 minut.
  3. Häll de skållade mandlarna i ett durkslag. Skölj med kallt vatten så att du inte bränner dig när du tar bort skalet.
  4. Lägg mandlarna på hushållspapper eller en kökshandduk när du skalat dem och låt torka upp lite lätt.
  5. Nu är dina skållade mandlar redo att användas för att äta eller bakas med, exempelvis för att göra egen marsipan.

Anteckningar

Det går även bra att skålla bittermandel. Gör på samma sätt som angivet ovan med sötmandel.

När mandlarna skållats är det enkelt att ta bort skalet. Jag brukar knipsa bort skalet med två fingrar samtidigt som jag "fångar upp" den skalade mandeln med andra handen.


Har du testat att göra skålla mandlar? Lämna gärna en kommentar nedan och skriv hur det gick. 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe