Skip to Content

Ranchdipp

Ranchdipp

Ranchdipp är en klassiker till chips och grönsaksstavar. Med detta recept får du en härlig dipp med ranchsmak där du själv har koll på innehållet och inte behöver köpa en färdig kryddmix. 

Tips för att lyckas med hemgjord ranchdipp

Det viktigaste steget är att blanda alla torra ingredienser för sig och sedan röra ner de flytande ingredienserna när man blandat de torra ingredienserna med gräddfilen. Då blir det inga klumpar i ranchdippen. 

Låt sedan smakerna gotta ihop sig och ställ in skålen med ranch dipp i kylen. Täck gärna över med en bivaxduk för att undvika att något annat i kylen ger smak åt ranchdippen. Låt gärna stå i 1-2 timmar för extra smak, annars räcker det med 15-30 minuter. 

Ranch dipp

Färdig ranchdipp vs hemgjord

En vanlig dippmix innehåller cirka 1/3 socker och därefter brukar salt vara den näst största ingrediensen. När du gör hemgjord ranchdipp har du själv koll på innehållet.

Du slipper därmed onödiga tillsatser som modifierad stärkelse, maltodextrin, citronsyra, jästextrakt och surhetsreglerande medel samt diverse tillsatta aromer.

När du gör egen ranchdipp hemma så kan du även välja att använda ekologiska råvaror. Mitt recept på ranchdipp smakar väldigt snarlikt den färdiga dippmixen, men har istället ett bättre innehåll med naturliga ingredienser. 

Redskap som jag använt för detta recept

Ranch dipp

Ranchdipp

Antal: 1 skål med ranch dipp
Förberedelse: 5 minuter
Extra tid: 15 minuter
Total tid: 20 minuter

Ranchdipp är en klasiker bland svenska dippmixer och passar utmärkt till en rad olika smaker på chips, men även till olika grönsaksstavar.

Ingredienser

 • 3 dl gräddfil
 • 1 tsk torkad persilja
 • 0,5-1 tsk salt
 • 1 tsk lökpulver
 • 0,5 tsk paprikapulver
 • 1 tsk torkad dill (kan uteslutas)
 • 1 tsk tomatpuré
 • 0,5 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk flytande honung
 • 1 krm färskpressad citronjuice

Gör så här

 1. Häll i 1 tsk torkad persilja i en mortel och mortla till pulver.
 2. Ta fram en skål och blanda samman alla torra kryddor (persilja, salt, dill, paprika, lökpulver och vitlökspulver.
 3. Tillsätt gräddfil i skålen med de torra kryddorna och blanda runt.
 4. Häll i honung, tomatpuré och citronjuice. Rör runt med en sked eller gaffel tills allting är välblandat.
 5. Ställ in i kylen i cirka 15 minuter. Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda ranchdipp!

Anteckningar

Om du låter ranchdippen stå och dra sig i kylen i 1-2 timmar så får du ännu mer smak. Täck gärna över med en bivaxduk så håller sig din ranchdipp längre i kylen.


Har du testat att göra egen ranchdipp efter mitt recept? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe