Skip to Content

Spansk Tortilla (Tortilla Española)

Spansk Tortilla (Tortilla Española)

Spansk tortilla är en typisk maträtt från Spanien som passar bra att äta på egen hand eller som tapasrätt. På spanska heter rätten Tortilla de patatas, men kallas även för Tortilla Española. På svenska säger man även spansk omelett. 

Frågar du mig så är spansk tortilla något av det godaste från Spanien, särskilt om den är hemlagad med kärlek.

Den spanska omeletten är en mycket enkel och rustik maträtt som en del kan anse som tråkig, men med lite kärlek och bra råvaror så är det otroligt gott.

Tips för att lyckas med spansk tortilla

Ett knep som många spanjorer använder är att de värmer upp stekpannan med en riklig mängd olivolja. När oljan blivit varm lägger de i potatis och låter den steka i cirka 5 minuter.

För att vända på potatisomeletten behöver du en tallrik eller ett lock som täcker stekpannan. Håll emot tallriken stadigt mot stekpannan och vänd snabbt och bestämt så går det bra. 

spansk tortilla

Spansk Tortilla (Tortilla Española)

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Total tid: 50 minuter

Spansk tortilla, eller Tortilla Española som man säger på spanska är en matig och klassisk rätt som kan ätas som en egen rätt eller som tapasrätt.

Detta recept räcker till cirka 4 personer.

Ingredienser

  • 3 stora potatisar
  • 1 gul lök (medelstor)
  • 4 ägg (stora)
  • Salt 
  • Olivolja (extra jungfru)

Gör så här

  1. Skala potatisen och dela dem på mitten. Skär sedan jämna och tunna skivor (cirka 1 cm).
  2. Skär löken i tunna bitar som är avlånga (Julienne).
  3. Sätt på en stekpanna på hög värme och häll i en generös mängd olivolja.
  4. Lägg i potatisen när oljan blivit varm. Stek i cirka 5 minuter.
  5. Lägg i löken och rör runt. Sänk sedan plattan till låg medelvärme. Sprinkla över salt och stek potatisen och löken under lock i cirka 15-20 minuter. Rör runt med jämna mellanrum.
  6. Potatisen ska vara mjuk, men inte krispig. Sila bort oljan och sätt potatisen och löken åt sidan sålänge. (oljan kan sparas till stekningen av din spanska tortilla).
  7. Knäck äggen i en bunke och vispa i cirka 1 minut.
  8. Häll sedan ner potatisen och löken i bunken med äggen. Rör runt tills allting är väl blandat.
  9. Ta en stekpanna och sätt plattan på hög värme. Häll i en skvätt olivolja. Låt oljan och pannan bli varm.
  10. Häll i blandningen i stekpannan. Skaka stekpannan i cirka 30 sekunder. Sänk därefter plattan till låg medelvärme.
  11. Stek ena sidan i cirka 5 minuter och dra längs kanten med en spatel samtidigt som du trycker försiktigt inåt.
  12. Ta en stor tallrik eller lock som täcker stekpannan. Vänd på stekpannan och vänd tortillan så att den hamnar på tallriken.
  13. Om den ser färdig ut på sidan som stekts så lägg försiktigt tillbaka tortillan i stekpannan och stek andra sidan i några minuter.
  14. Vänd tortillan med hjälp av en tallrik och kolla så att den har fått den färg och konsistens som du önskar. Om inte, så stek någon minut till. Annars är det dags att servera på en tallrik och njuta av din hemmagjorda tortilla española!

Anteckningar

Det blir bäst resultat om man använder en fast potatissort.

Var heller inte rädd när du ska vända på din spanska tortilla. Det är enklare än vad man tror. Vänd snabbt och bestämt samtidigt som du håller emot med en stor tallrik eller ett lock som täcker stekpannan.

Andra recept från Spanien


Har du testat mitt recept på spansk omelett? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Skip to Recipe