Skip to Content

Sparrispaj

Sparrispaj

Min sparrispaj är en matig paj med grön sparris, bacon och Chevréost. En smakrik och krämig matpaj som passar lika bra som måltid eller som tillbehör vid sidan om.

Att göra hemlagad paj kan tyckas svårt eller omständigt, men det är faktiskt inte alls komplicerat. Däremot är det en fördel att ha en matberedare ifall man vill göra egen pajdeg.

På cirka 60-90 minuter har du en färdig paj med sparris, från start till servering. Följ tipsen och stegen i receptet nedan så kommer det att gå galant.

Tips för att lyckas med sparrispaj

  • Skär bort den nedersta delen som är tjockare på sparrisen
  • Förstek lök, bacon och sparrisbitar
  • Förgrädda och nagga pajdegen enligt instruktion
  • Använd flytande honung
  • Håll extra koll på pajen i ugnen efter 30 minuter
  • Gör egen pajdeg med matberedare (se instruktion)
nygräddad sparrispaj

Redskap som jag använt för detta recept

Notera storleken på min pajform och säkerställ att din egen pajform har lika storlek eller större. Annars kommer du att få för mycket fyllning och äggstänning.

Pajformen som jag använder för att göra denna sparrispaj har en diameter på 27,5 cm.

Råvaror som jag använt

Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till. Nedan kan ni se exakt vilka ingredienser jag använt för att laga detta recept.

  • Grön sparris (ICA I love eco)
  • Ägg från Görslövsgården (eko/kravmärkt)
  • Vispgrädde från Skånemejer (eko/kravmärkt)
  • Vetemjöl från Saltå kvarn (eko/kravmärkt)
  • Smör från Skånemejerier (eko/kravmärkt)
  • Bacon från Tulips (eko och nitritfri)
  • Oraffinerat havssalt från Celtic Sea Salt
  • Svartpeppar (ICA, eko)
  • Gul lök från Bjärhus gårdsbutik (kravmärkt)
  • Chevreost från President
  • Gårdshonung från Honungsskafferiet i Viken
  • Olivolja extra virgin (eko Urtekram)
sparrispaj recept

Sparrispaj

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Total tid: 1 timme

Min sparrispaj är en matig paj med smak av sparris, bacon och chevréost. En god kombination som blir till en krämig och smakrik paj som passar lika bra som en egen måltid eller att servera vid sidan om.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör (ej margarin)
  • 2 msk kallt vatten
  • 3 krm salt

Fyllning

  • 120-150 gram bacon
  • 200 gram Chevréost
  • 1 gul lök (normalstor)
  • 2 msk flytande honung
  • 250-300 gram grön sparris

Äggstänning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 3 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att göra pajdegen. Ta fram en matberedare och lägg i 3 dl vetemjöl tillsammans med 100 gram smör i mindre bitar och 2 msk vatten samt 3 krm salt. Kör runt i matberedaren tills allting blandats samman och blivit till en pajdegsklump.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Ta fram en pajform och börja sedan med att trycka fast pajdeg längs kanterna. Täck sedan botten av pajformen med resterande pajdeg.
  4. Nagga pajdegen (gör små hål) med en gaffel. Sätt sedan in pajformen och grädda pajdegen i 10 minuter. Under tiden börjar du med fyllningen.
  5. Finhacka 1 gul lök och lägg åt sidan eller i en liten skål.
  6. Skär av den nedersta delen av sparrisen, cirka 2-3 cm (denna del avänder vi inte till pajen då den kan ha en trådig konsistens).
  7. Värm upp en stekpanna och häll i 1 msk olivolja
  8. Skär sedan sparrisen på hälften ungefär och lägg toppen åt sidan (detta ska användas till garnering på toppen). Skär den andra delen i mindre bitar på cirka 1 cm.
  9. Häll i den finhackade löken i stekpannan och fräs i 1-2 minuter tills löken blir mjuk och genomskinlig. Klipp i 120-150 gram bacon i mindre bitar. Häll sedan i de mindre bitarna av sparris och stek med bacon och lök i cirka 5 minuter på medelvärme.
  10. Lägg över fyllningen i pajformen. Placera ut skivad Chevréost över fyllningen och ringla över 1-2 msk flytande honung.
  11. Vispa sedan ihop 3 ägg med 2 dl vispgrädde och 3 krm salt samt 3 krm svartpeppar i en bunke och häll över fyllningen i pajformen.
  12. Placera ut toppen av sparrisen ovanpå fyllningen och äggstänningen så att det blir ett jämt och fint lager med sparris.
  13. In i mitten av ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter på 200 grader. Håll koll efter cirka 30 minuter så att pajen inte blir bränd.
  14. Ta ut pajen efter 35-40 minuter. Skaka den lite lätt och se ifall äggstänningen har fått en fastare konsistens. När den har fått det så är pajen färdig.

Anteckningar

Använder du färdigköpt kan du hoppa av första steget och börja med pajfyllningen istället.

Låt gärna sparrispajen stå och vila i 20-30 minuter när den är färdig. Då hinner den svalna och få en fastare form, vilket gör det lättare att skära i snygga bitar. Chevréosten ger en lite mjukare konsistens när den är varm och direkt från ugnen.

Har du testat mitt recept på sparrispaj? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe