Skip to Content

Svartkålspasta med bacon och parmesanost

Svartkålspasta med bacon och parmesanost

Jag älskar svartkål och äter det mycket när det är i säsong. Här har ni ett krämigt recept på svartkålspasta med nitritfri bacon och parmesanost.

Min svartkålspasta är enkel att göra och denna pastarätt brukar gå hem både bland yngre och äldre familjemedlemmar.

Personligen använder jag papardellepasta för denna rätt, men det går även bra att byta ut till annan pastasort, exempelvis linguine eller tagliatelle.

Tips för att lyckas

  • Finhacka lök och vitlök i förväg
  • Koka pastan 1 minut mindre än vad förpackningen anger
  • Riv av svartkålsbladen från stjälken i förväg
  • Använd en stor kastrull för att koka pastan
  • Blanda allt i den stora pastakastrullen när allt är färdigt

Redskap som jag har använt för detta recept

Råvaror som jag har använt för detta recept

Nedan kan du se exakt vilka råvaror och märken som jag har använt för att laga detta recept på svartkålspasta.

Denna information delar jag för att du ska kunna följa receptet till punkt och pricka, sedan är det förstås upp till var och en vilka råvaror och märken man själv använder utifrån budget och egen preferens.

  • Papardelle (Pasta di Gragnano)
  • Ekologisk svartkål (ICA)
  • Nitritfri bacon (Tulips ekologiska)
  • Schalottenlök (Eko, ICA)
  • Vitlök (Eko, ICA)
  • Parmesanost från Kullagourmet
  • Creme Fraiche (Eko, Skånemejerier)
  • Vispgrädde 40% (Eko, Skånemejerier)
  • Köttfond (Eko, Bong)
  • Vitvinsvinäger (Eko, Zeta),
  • Olivolja (Eko, Urtekram)
  • Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
svartkålspasta recept bild

Krämig svartkålspasta

Antal: 4 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 30 minuter

Svartkålspasta är en lättlagad rätt med en mild smak som brukar gå hem hos både yngre och äldre familjemedlemmar.

Detta recept räcker till 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 gram papardellepasta
  • 300 gram svartkål
  • 200 gram bacon
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl grovriven parmesanost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl vispgrädde (40%)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk köttfond
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl pastavatten

Pastavatten

  • 4 liter vatten
  • 2 msk salt

Gör så här

  1. Ta fram en stor kastrull och koka upp 4 liter vatten.
  2. Under tiden finhackar du lök och vitlök. Skölj svartkålen och riv av svartkålsbladen från stjälken till mindre bitar.
  3. Sätt på en stekpanna på medelvärme med 2 msk olivolja. Skär sedan bacon i bitar och stek på medelvärme i några minuter innan du lägger över baconet på en tallrik.
  4. Stek sedan löken och vitlök i samma stekpanna där baconet har varit. Låt steka i 1-2 minuter innan du häller i 3 dl vispgrädde, 2 dl creme fraiche, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk köttfond och 2 dl grovriven parmesanost.
  5. När pastavattnet kokar så tillsätter du 2 msk salt och häller sedan i 400 gram papardellepasta. Koka 1 minut mindre än angiven tid på förpackningen.
  6. Spara 1 dl pastavatten innan du häller av vattnet när pastan är färdig. Låt pastan ligga kvar i kastrullen och ställ åt sidan.
  7. Häll i 1 dl pastavatten och rör runt innan du blandar ner svartkål och bacon i stekpannan. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  8. När såsen blivit något tjockare efter 5 minuters sjudning så häller du över allt i kastrullen med pastan och blandar runt. Därefter är din svartkålspasta färdig att serveras och avnjutas!

Anteckningar

Det är en fördel att ha löken och vitlöken hackad innan man börjar. Detsamma gäller att man river av svartkålsbladen från stjälken i förväg. På så vis blir det inte stressigt under matlagningen. Det bästa är att försöka tajma in så att bacon har stekts färdigt och även löken och vitlöken när pastan är färdig.

hej

Sunday 3rd of September 2023

ser gudomligt ut! får testa detta!

Skip to Recipe