Taramosalata

Taramosalata

Taramosalata är en grekisk röra där huvudingredienserna är vitt bröd, torskrom, olivolja och citronjuice. En klassisk mezze-rätt som är känd för sin rosa färg och goda smak. 

Det finns även en annan variant som görs med kokt potatis. Skillnaden är konsistensen där brödvarianten får en grynigare konsistens och taramosalata med potatis får en mer krämig konsistens.

Personligen föredrar jag taramosalata med vitt bröd. I Sverige kan man köpa färdig taramosalata i välsorterade matbutiker, men det blir oftast godare om man gör den själv. 

Tips för att lyckas med taramosalata

Det är viktigt att alla ingredienser blandas väl till en krämig röra. Därför rekommenderar jag att man använder en matberedare, vilket också gör det smidigt och enkelt att göra egen taramosalata hemma. 

För att röran inte ska få en rinnig konsistens är det också viktigt att man klämmer ut så mycket vatten som möjligt från brödet. 

Taramasalata

Taramosalata

Antal: 6 portioner
Förberedelse: 10 minuter
Total tid: 10 minuter

Taramosalata är en typisk mezze från Grekland som görs med fiskrom, eller tarama som man säger på grekiska.

Detta recept räcker till 6-8 portioner om man delar. Är ni bara två personer kan ni halvera receptet.

Ingredienser

  • 300 gram vitt bröd (utan kanter)
  • 200 gram torskrom 
  • 6 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl citronjuice (cirka två citroner)
  • 1/2 tsk svartpeppar (malen)
  • 1 mellanstor rödlök
  • 1 vitlöksklyfta

Förslag på garnering

  • 2-3 Kalamata-oliver
  • Färsk timjan

Gör så här

  1. Ta bort kanterna på brödet och lägg brödet i en stor skål.
  2. Häll i 6 dl vatten i skålen och låt brödet suga upp vattnet i 2-3 minuter.
  3. Kläm ur vattnet från brödet, så mycket som möjligt och lägg sedan brödet i en matberedare.
  4. Lägg i rödlök, vitlök, svartpeppar och torskrom i matberedaren. Mixa runt i några minuter tills allt har blandats väl till en krämig röra.
  5. Tillsätt 1/2 dl olja och 1 dl citronjuice. Mixa runt en gång. Tillsätt sedan 1/2 dl olivolja till och mixa runt en gång till.
  6. Kolla konsistensen och smaka av. Tillsätt extra citron vid behov. Ifall taramosalatan är för rinnig kan du lägga i två skivor vitt bröd utan kant och mixa runt.
  7. Servera på en tallrik och garnera med Kalamata-oliver.

Anteckningar

Ifall man inte får tag på torskrom kan man byta ut det mot stenbitsrom eller löjrom. Det blir inte en klassisk taramosalata, men det blir gott iallafall.

Har du inte tillgång till en matberedare kan du använda en stavmixer. Det viktiga är att alla ingredienserna blir blandade till en krämig röra.

När äter man Taramosalata?

I Grekland är det tradition att äta taramosalata i samband med askmåndagen, som är den första dagen på fastan enligt ortodox kristendom. Men det är också en populär rätt som brukar serveras som mezze.

Det är också vanligt att man serverar denna röra i samband med bröllop och andra firanden. 

Varför är den rosa? 

Färgen skiljer sig åt beroende på vilken typ av fiskrom man använder. Köper man färdig taramosalata brukar denna ha i sig extra färgämne som ger en mer distinkt rosa färg. En traditionell taramosalata kan vara alltifrån beige till rosa. 

Mer om Taramosalata

Taramosalata, eller taramasalata (grekiska: ταραμοσαλάτα) är en röra från Grekland som görs på tarama (fiskägg). Ordet tarama kommer ifrån turkiska och betyder fiskägg och salata betyder att det är en röra. 

I Grekland använder man traditionellt fiskägg från torsk, karp eller grå mullet. Vanligtvis serveras taramosalata som mezze, men har på senare tid även blivit ett tillbehör till ouzo och whisky på några av de trendigaste barerna i Aten.

Steg för steg

Börja med att låta brödet suga upp vattnet i en stor skål. Kläm sedan ur vattnet från brödet och lägg i en matberedare. 

vitt bröd blandat med vatten

Lägg i vitlök, rödlök och fiskrom i en matberedare. Mixa runt väl tills det blir en röra. 

ingredienser taramosalata

Din taramasalata är färdig när den har en krämig konsistens som inte är för rinnig eller hård. Den ska vara perfekt att doppa något i. 

färdigblandad taramasalata (2)

Servera på en tallrik eller i en skål. Garnera med kalamata-oliver eller färsk timjan. 

Taramasalata upplagd på en tallrik


Har du testat mitt Taramosalata recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe