Skip to Content

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag

Kanelbullens dag är en årlig temadag som firas i Sverige och Finland den 4 oktober. En alldeles särskild dag för att hylla ett av våra mest älskade bakverk.

Dagen instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, som då var projektansvarig för Hembakningsrådet. Kanelbullens dag inrättades med syftet att uppmärksamma vår svenska tradition med hembakning.

Därför valdes kanelbullen ut då det är ett av våra mest älskade bakverk, där det finns en lång tradition om att baka kanelbullar hemma. För varje år som har gått sedan 1999 har det varit fler och fler som har uppmärksammat denna dag som kanelbullen har fått sig tillägnad.

kanelbullar

Hur firar man Kanelbullens dag?

Det vanligaste sättet att fira kanelbullens dag är genom att äta en eller flera kanelbullar. Många väljer även att baka hemgjorda kanelbullar. Runtom i landet säljs det även rekordmånga kanelbullar under denna dag på caféer och mataffärer.

Kanelbullens dag brukar även uppmärksammas utomlands i länder där det finns många svenskar. Vanligtvis brukar Svenska kyrkan baka kanelbullar till försäljning den 4 oktober.

kanelbullens dag med svensk flagga

Det stora genomslaget år 2004

År 2004 genomfördes en större ansträngning med att uppmärksamma dagen. Kanelbullens dag kom med i almanackan år 2004. Detta efter att dagen fått stor spridning runtom i Sverige.

Varför firas Kanelbullens dag den 4 oktober?

Att kanelbullens dag infaller den 4 oktober har att göra med att Hembakningsrådet inte ville konkurrera med någon annan mattradition.

I en intervju med Kaeth Gardestedt sa hon följande när hon fick frågan om varför det blev just den 4 oktober:

Jag ville att Hembakningsrådet skulle lanseras över hela Sverige, och hur gör man det? Jo, med ett bakverk! Och vad är det svenskaste av alla bakverk? Jo, kanelbullen!

Kuriosa

Kanelbullen är ett svenskt bakverk som fick sitt genomslag på 1920-talet i samband med att smör och socker ökade i tillgång. I Sverige konsumeras över 7 miljoner kanelbullar varje år den 4 oktober.

Det äldsta belägget för kanelbullar går tillbaka till 1800-talet och en annons i Åmåls veckoblad som löd enligt följande:

Bröd finnes af alla sorter, hvaribland vörtbröd, saffrans och kanelbullar.

Annons i Åmåls veckoblad, 1857.