Skip to Content

Tomatsåsens dag

Tomatsåsens dag

Tomatsåsens dag infaller alltid den 9 mars varje år. Vem som egentligen bestämt detta är oklart, men jag är helt enig i att tomatsåsen förtjänar att hyllas.

Tomatsås är grunden för att göra en god Pasta al pomodoro eller en god pizza. Utan tomatsåsen blir det inte alls samma. Detsamma gäller om du vill laga en god köttfärsås med spahetti.

Tomater är en av våra vanligaste ingredienser i matlagning. Dessutom är det nyttigt att äta då tomater innehåller C-vitamin, folsyra och karotenoider, så som lykopen, men även betakaroten och lutein.

Ett exempel på tomatsås är Marinarasås, som är en italiensk tomatsås med ursprung från Neapel. En traditionell marinarasås görs på tomater, örter och lök. Vissa recept inkluderar även vitlök och rödvin.

Något annat du kan göra om du vill laga något gott på tomatsåsens dag är köttbullar eller biffar i tomatsås. Det finns många varianter från olika länder med diverse kryddblandningar.

köttbullar i tomatsås

Även ketchup är en form av tomatsås. Och enligt Felix kan man ju faktiskt ha ketchup till allt, till och med pannkakor. Om det faktiskt är gott till allt eller inte låter jag var och en bestämma utifrån sina egna preferenser.

Ett grundrecept på tomatsås brukar göras med krossade eller hackade tomater. Det går även bra att använda passerade tomater och sedan tillsätta örter, salt och buljong, exempelvis basilika och oregano.

tomatsås på tomatsåsens dag

Historia

Första gången som tomatsås nämns i Italien är i en kokbok från 1692. Den skrevs av Antonio Latini och har titeln Lo Scalco alla Moderna. Tomatsåsen har sitt ursprung i Mexiko.

Den första européen som skrev om tomatsås var troligtvis den spanska munken Bernardino de Sahagún, som skrev om att han sett tomatsås till salu i Tenochtitlan (Mexiko city).

Tomaten kom till Sverige på 1600-talet, men då ansågs den vara giftig. Därför odlade man enbart tomater som prydnad. Tomatsåsens genomslag kom senare i Sverige.

Maträtter med tomatsås

Här nedan kan ni se några av mina favoriträtter med tomatsås som ni kan laga för att fira tomatsåsens dag!

  • Shakshuka
  • Pasta al Pomodoro
  • Köttbullar i tomatsås
  • Soutzoukakia
  • Chicken Parmigiana

Brukar du uppmärksamma tomatsåsens dag? Lämna gärna en kommentar nedan och dela med dig hur du brukar fira denna härliga temadag!