Skip to Content

Våffeldagen

Våffeldagen

Våffeldagen infaller alltid den 25 mars varje år. En älskad dag som många uppmärksammar genom att äta våfflor runt om i vårt avlånga land.

Dagen hade dock inget med våfflor att göra från början, utan det är en kristen högtid som markerar den dagen då jungfru Maria ska ha fått reda på att hon bar på guds son.

Sedan 1953 firas Marie bebådelsedag (Vårfrudagen) av den svenska kyrkan i samband med söndagen som infaller mellan 22-28 mars. Innan dess var det en röd dag i Sverige som inföll den 25 mars.

Numera är det fullt fokus på våfflor den 25 mars i Sverige då vi firar denna dag genom att hylla vår älskade våffla.

Historia

Våffeldagen hette ursprungligen Vårfrudagen, som i sin tur kommer ifrån att jungfru Maria även är känd som Vår Fru, därav Vårfrudagen. Denna högtidsdag är även känd som Marie bebådelsedag och infaller alltså nio månader innan Jesus födelsedatum.

Hur kommer det då sig att vi äter våfflor och numera kallar denna dag för Våffeldagen? Jo, vissa svenska dialekter uttalade nämligen Vårfrudagen som vafferdagen.

Detta påminde om det tyska order vaffel, som betyder just våffla. Till slut blev vårfrudagen till våffeldagen. Fram till mitten av 1700-talet markerade denna dag även vårdagsjämningen.

Våffeldagen genom åren

Våfflor har ätits i olika varianter sedan medeltiden, både i Sverige och nere på kontinenten. Det var först i slutet på 1800-talet som den moderna våfflan kom till.

Vitt mjöl, smör, ägg, socker, vispgrädde och sylt var lyxvaror i det svenska bondesamhället och inte något som vem som helst hade råd med.

Även om vi tar dessa ingredienser för givet i dagens samhälle var det en otrolig lyx på den tiden. Något som kan vara värt att ha i åtanke nästa gång du mumsar i dig en frasig våffla med sylt, grädde och socker!

Vanliga frågor och svar

Varför äter vi våfflor på Marie bebådelsedag?

Anledningen till att vi äter våfflor på Marie bebådelsedag (Vårfrudagen) har att göra med ett språkligt missförstånd. Med vissa dialekter i Sverige lät det som vafferdagen istället för vårfrudagen. Och vaffel är våffla på tyska. Med tiden blev vårfrudagen till våffeldagen.

Är våffeldagen alltid 25 mars?

Våffeldagen firas alltid den 25 mars.

Vilka länder firar våffeldagen?

Våffeldagen firas i Sverige, Danmark och Norge den 25 mars.


Har du firat våffeldagen någon gång? Skriv gärna en kommentar nedan och dela med dig av hur du brukar uppmärksamma denna härliga dag!