Tzatziki (grekiskt recept)

tzatziki_

Tzatziki är en klassisk maträtt från Grekland som kan beskrivas som en yoghurtsås med vitlök och gurka. Men ifall du frågar en grek, så är tzatziki mycket mer än bara en sås, och jag är beredd att hålla med. 

Genom åren har jag rest runt mycket i Grekland och har således haft möjligheten att prova denna ikoniska rätt både på fastlandet och de grekiska öar som jag besökt. För en resa till Grekland är inte komplett utan lite tzatziki. 

Tack vare detta har jag också lyckats få tag på ett traditionellt tzatziki recept på grekiskt vis. Detta smakar precis som i Grekland och det är enkelt att göra hemma och blir lika bra varje gång. 

Tzatziki

Tips för att lyckas med sin Tzatziki

Först och främst. Använd grekisk yoghurt för bästa resultat. Därefter finns det ett par saker man kan göra för att ens tzatziki ska bli så bra som möjligt vid servering. 

  1. Var noga med att pressa ur vattnet från gurkan.
  2. Glöm inte rödvinsvinäger.
  3. Låt stå i kylen, minst 30 minuter, men gärna 1-2 timmar innan servering.

Nyckeln med att få till rätt konsistens när man gör egen tzatziki hemma är att man får ur så mycket vatten från gurkan som möjligt. Annars kommer det bli en rinnig konsistens.

Följ därför steget med gurkan noggrant och pressa hellre en gång för mycket än för lite. Man blir förvånad över hur mycket vatten det ryms i en gurka, trots att man redan försökt klämma ur vatten.

tzatziki recept

Tzatziki (grekiskt recept)

Antal: 4-6 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Total tid: 20 minuter

Tzatziki är en kall vitlökssås från Grekland där huvudingredienserna är yoghurt, gurka och vitlök.

Detta recept är gjort på grekiskt vis och ger cirka 4-6 portioner eller 1 stor djup tallrik.

Ingredienser

  • 500 gram grekisk yoghurt
  • 1 stor gurka
  • 2 vitlöksklyftor (stora)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja (extra jungfru)
  • 1 nypa salt och peppar

Gör så här

  1. Tvätta gurkan och riv med rivjärn.
  2. Lägg den rivna gurkan i en sil/durkslag och strö över en nypa salt och 1 msk rödvinsvinäger. Låt stå i 15 minuter.
  3. Pressa ur gurkan noggrant. Så mycket vätska som möjligt ska ur gurkan.
  4. Häll upp yoghurten i en stor skål. Pressa i vitlök och blanda i gurkan.
  5. Tillsätt 1 msk rödvinsvinäger och 2 msk olivolja samt en nypa salt och peppar.
  6. Rör runt och ställ in i kylen. Låt stå i minst 30 minuter.
  7. Servera på en tallrik och garnera gärna med en svart kalamata-oliv på toppen.

Anteckningar

En del grekiska tzatziki recept inkluderar även dill. Detta är helt valfritt och varierar från restaurang till restaurang i Grekland. Personligen föredrar jag utan dill.

Det går även bra att byta ut rödvinsvinäger mot vitvinsvinäger, men godast blir det enligt mig med rödvinsvinäger.

Serveringsförslag

I Grekland kan man beställa in en tallrik med tzatziki på i stort sett alla tavernor och restauranger. Alla har sitt eget tzatziki recept som de stoltserar med. Och det passar till det mesta när det kommer till grillat kött eller grönsaker. 

Rätter som passar bra med tzatziki

  • Keftedes (grekiska köttbullar)
  • Grillad fisk/kött/grönsaker
  • Nybakat bröd (exempelvis grekiskt lantbröd)
  • Gyros
  • Souvlaki
  • Falafel

Har du testat mitt tzatziki recept? Lämna gärna ett betyg eller en kommentar nedan! 

One Response

  1. Titti

Lämna en kommentar

Skip to Recipe