Västerbottenpaj

västerbottenpaj

Västerbottenpaj, eller Västerbottensostpaj som den egentligen heter är en riktig klassiker bland svenska maträtter. En favorit i samband med festligheter som midsommar och kräftskivor, men även på julbordet och till påsk. 

Västerbottensostpaj har sina rötter i Västerbotten, närmare bestämt Burträsk mejeri där Västerbottensost produceras än idag. Som namnet antyder är det just Västerbottensosten som är huvudingrediensen i Västerbottenpaj. 

Längre ner hittar du ett klassiskt recept på Västerbottensostpaj som räcker till 4-8 personer.

Vanliga frågor och svar

Nedan ger jag svar på några vanliga frågor som brukar dyka upp i samband med att man ska laga Västerbottensostpaj. 

Vad ska man äta till Västerbottensostpaj?

Löjrom, hackad rödlök, färsk dill och creme fraiche är det klassiska att äta till Västerbottensostpaj. I övrigt fungerar pajen utmärkt tillsammans med skaldjur som räkor och kräftor, eller som en rätt på julbordet.

västerbottensostpaj på tallrik med rödlök

Kan man frysa ner västerbottenpaj?

Det går utmärkt att frysa ner en Västerbottensostpaj. Den håller i 2-3 månader i frysen. Upptining i kylskåp rekommenderas innan uppvärmning i ugn.

Hur värmer man en västerbottenpaj?

En Västerbottensostpaj värms bäst upp i ugnen på 175 grader. Låt hela pajen bli genomvarm innan du tar ut den.

Uppvärmningen i ugn brukar ta cirka 15-20 minuter. Västerbottenpajen kan även värmas upp i mikrovågsugn på en tallrik med högsta effekt i cirka två minuter.  

Hur länge klarar sig västerbottenpaj i kylen?

Västerbottensostpaj håller minst 2 till 4 dagar i kylskåpet. Vid längre förvaring är det rekommenderat att frysa ner pajen. 

Fakta om Västerbottenpaj

Västerbottensostpaj har fått sitt namn efter Västerbottensosten som används för att göra pajen. Osten tillverkas i Burträsk mejeri och har gjort så sedan 1872.

Många kallar pajen för Västerbottenpaj, men det korrekta namnet enligt Västerbottensost är alltså Västerbottensostpaj. 

Andra namn på Västerbottenpaj

  • Västerbottenostpaj
  • Westerbottensostpaj
  • VB-paj
västerbottenostpaj

Västerbottenpaj

Antal: 1 Västerbottenostpaj
Förberedelse: 20 minuter
Tillagningstid: 35 minuter
Total tid: 55 minuter

Västerbottenostpaj är en av Sveriges mest klassiska pajer och serveras ofta i samband med festligheter som midsommar eller kräftskivor. Pajen görs med Västerbottensost och är riktigt god att servera med löjrom, finhackad rödlök, dill och creme fraiche.

Detta recept på Västerbottenpaj räcker till 4-8 personer. Pajen blir till cirka 6-12 bitar beroende på hur den delas.

Ingredienser

Fyllning

  • 300 gram riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kryddmått svartpeppar

Pajdeg

  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader och blanda sedan ihop smör, mjöl, salt och vatten i en matberedare.
  2. Ta fram en pajform och tryck ut degen. Pajformen jag använde har en diameter på 25 cm.
  3. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i ugnen (cirka 10 minuter).
  4. Vispa ihop ägg, vispgrädde och svartpeppar (äggstanning).
  5. Riv 300 gram Västerbottensost och sprid ut den i pajformen. Häll över äggstanningen.
  6. Grädda pajen i ugnen på 200 grader i cirka 30-35 minuter.
  7. Ta ut Västerbottenpajen när osten fått färg på toppen. Låt svalna i 5-10 minuter innan du skär upp den.
  8. Servera gärna med löjrom, rödlök, färsk dill och creme fraiche.

Anteckningar

Tänk på att tiden i ugnen kan variera beroende på vilken ugn man har. Håll noga koll efter 25-30 minuter så att din Västerbottensostpaj inte blir bränd. På samma vis kan det ta upp till 35-40 minuter i vissa ugnar innan den är helt färdig.


Har du testat mitt recept på Västerbottenostpaj? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte! 

Lämna en kommentar

Skip to Recipe