Skip to Content

Wallenbergare

Wallenbergare

Wallenbergare är en typ av pannbiff som görs på kalvfärs, grädde, ströbröd och äggulor samt kryddblandningen epiche riche (vitpeppar, muskot, kryddpeppar, kryddnejlika).

En klassiker bland svensk husmanskost och en lyxig vardagsrätt. Receptet med alla ingredienser och steg för steg instruktioner hittar du längre ner i inlägget.

Först berättar jag kort om maträtten och dess ursprung samt delar med mig av några tips för att göra en så god Wallenbergare som möjligt.

Ursprung & Historia

Wallenbergare är en svensk maträtt som troligtvis lagades för första gången på 1930-talet av köksmästaren Julius Carlsson. Det finns flera historier om hur rätten kom till och varför den fick sitt namn.

En av historierna är att Marcus Wallenberg kom till sin stamrestaurang Cecil i Stockholm på 1930-talet efter att ha varit iväg på en resa.

Under resan ska han ha ätit en rätt med hackad kalvfilé och han berättade då om denna rätt för hovmästaren Gustaf Litzén, som i sin tur berättade för köksmästaren Julius Carlsson.

Julius Carlsson

Köksmästaren tog det här som en utmaning och bestämde sig för att laga något liknande. Rätten som serverades till Marcus Wallenberg ska då ha varit en kalvfärsbiff som serverades med potatismos, lingon och gröna ärtor.

Ett annat möjligt upphov till namnet kan spåras till Marcus Wallenbergs mamma Amalia Wallenberg, som var dotter till den berömde kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl.

Wallenbergarens mest troliga ursprung är det att rätten skapades på restaurangen Cecil på 1930-talet. Namnet kom således efter att rätten först serverats till Marcus Wallenberg, som ska ha blivit mycket nöjd och belåten.

Tips för att lyckas med Wallenbergare

  • Ha endast ett tunt lager med ströbröd.
  • Stek i smör och ös smör över biffarna.
  • Biffarna ska inte stekas på för hög värme.
  • Gör egna rårörda lingon.
  • Servera med hemlagad potatismos.

Redskap som jag använt

Råvaror som jag använt

Nedan kan du se exakta ingredienser och vilka märken jag använt för detta recept. Som alltid kan ni självklart använda vilka råvaror och märken som ni själva vill och har möjlighet till.

Denna information skriver jag för transparens och som inspiration ifall man vill använda exakt samma recept och ingredienser som mig.

  • Kalvfärs
  • Ekologiska ägg från Görslövsgården
  • Ströbröd (eko, ICA)
  • Vispgrädde 40% från Wapnö (eko)
  • Finmalet havssalt från Celtic Sea Salt
  • Kryddnejlika, muskot och kryddpeppar (Santa Maria)
  • Vitpeppar (eko, ICA)
Wallenbergare recept

Wallenbergare

Antal: 4-8 portioner
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Total tid: 30 minuter

Klassisk Wallenbergare som görs på kalvfärs och serveras med potatismos, lingon och gröna ärtor.

Ingredienser

  • 800 gram kalvfärs
  • 3 äggulor
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde (40%)
  • 2 krm vitpeppar (mald)
  • 1 krm kryddnejlika (mald)
  • 1 krm muskot (mald)
  • 1 krm kryddpeppar (mald)
  • 1 tsk salt (gärna finmalet havssalt)

Till stekning

  • Ströbröd (cirka 1 dl)
  • Smör (ej margarin)

Gör så här

  1. Ta fram en bunke och lägg i 800 gram kalvfärs.
  2. Lägg i 4 äggulor och häll sedan i 1 dl grädde, 1 dl ströbröd och 2 krm vitpeppar, 1 krm kryddnejlika, 1 krm muskot och 1 krm kryddpeppar samt 1 tsk salt.
  3. Mixa runt med händerna och se till så att alla ingredienser är väl blandade i bunken. Låt sedan stå i 5-10 minuter.
  4. Forma sedan färsen till biffar i önskad storlek. Se bild som referens.
  5. Häll ut cirka 1 dl ströbröd på en tallrik. Doppa biffarna så att de täcks av ett tunnt lager av ströbröd.
  6. Värm upp en stekpanna på medelvärme (5:an) och lägg sedan i en klick smör. När smöret tystnar kan du lägga i biffarna.
  7. Stek på medelvärme. Låt steka på ena sidan i 1-2 minuter. Vänd sedan på biffarna och tillsätt en generös klick smör i pannan. Låt steka i 1-2 minuter.
  8. Vänd biffarna och ös över smör med en sked. Låt sedan steka i 1 minut innan du vänder på biffarna igen. Upprepa processen med att vända biffarna efter 1 minut och ös över smör i samband med vändning tills biffarna är färdigstekta (cirka 8-10 minuter totalt)
  9. Lägg de färdigstekta biffarna i en djup tallrik som du täcker över. Upprepa sedan steg 7 och 8 tills alla biffar har blivit stekta.
  10. Servera med potatismos, rårörda lingon och gröna ärtor.

Anteckningar

Gör du egna rårörda lingon så kan du göra detta cirka 2 timmar innan du börjar med biffarna. Koka upp potatis samtidigt som du börjar med biffarna.

Mosa sedan med en potatisstomp och tillsätt en skvätt grädde och klick smör. Salta och peppra efter egen preferens. Ärtorna kan du koka upp när du lägger i de sista biffarna för stekning.

Fler husmansrecept


Har du testat mitt recept på Wallenbergare? Lämna gärna ett betyg eller skriv en kommentar nedan och säg vad du tyckte!

Skip to Recipe